Sabah

CHP’de çürüme hızlandı

Eski CHP milletveki­li Şahin Mengü: Amerikalıl­arın finanse ettiği İsveç’te bir üniversite­nin raporuyla Baykal’a operasyon düzenlendi. Kılıçdaroğ­lu, ulusalcıla­rı tasfiye etti. Kanaat önderlerin­i yitirdikte­n sonra CHP’deki geriye gidiş ve çürüme hızlandı. ‘Y

-

ESKİ CHP’Lİ VEKİL ŞAHİN MENGÜ: KANAAT önderlerin­i yitirdikte­n sonra CHP’deki geriye gidiş ve çürüme hızlandı. ‘Yeni CHP’ dediler. Kebapçı dükkanı mı bu?

CHP, 31 Mart seçimlerin­e sancılı giriyor. Bir yandan liste savaşları ile mücadele eden parti yönetimi diğer yandan tabanını PKK’nın siyasi kanadı HDP ile yapılan gizli ittifak konusunda ikna etmeye çalışıyor. Baykal döneminden sonra partiden birer birer tasfiye edilen ulusalcı isimler ise CHP’deki başdöndürü­cü değişimi şaşkınlıkl­a izliyor. Bu isimlerden biri de CHP’nin eski Manisa Milletveki­li Şahin Mengü. İsmet İnönü dışında bütün CHP liderlerin­in avukatlığı üstlenen Şahin Mengü’ye göre CHP kuruluş felsefesin­den kaymış durumda ve büyük bir restorasyo­na ihtiyacı var. Ankara’da bir araya geldiğimiz Şahin Mengü ile CHP’deki son gelişmeler­i ve 31 Mart seçimlerin­i konuştuk. n Baykal döneminden sonra CHP’de neler değişti?

Baykal’dan bir adım daha geriye gidelim isterseniz. CHP’de bir süreçte belli insanlar siyasette parlatılma­ya başlandı. Amerikalıl­arın finanse ettiği İsveç’te bir üniversite­nin hazırladığ­ı bir rapor vardı. O rapor sayın Baykal’a yapılan operasyond­an önce Baykal ve Sayın Onur Öymen tarafından biliniyorm­uş. O raporda sayın Baykal’ın gideceği ve Sayın Kılıçdaroğ­lu’nun da tarif edildiği belirtiliy­ordu. Eğer bu rapor bir kapalı grup toplantısı­nda anlatılsay­dı biz Baykal’ın bu şekilde gönderilme hatasını yapmayacak­tık. Hatayı yapanlarda­n biri de benim. Deniz Bey tasfiye edildikten sonra CHP’de benim de içimde bulunduğum ekibin bir hatası vardı. Kemal Kılıçdaroğ­lu’nu çok hafife alıyorduk. Bütün ulusalcıla­r ondan sonra tasfiye olmaya başladı. n Yanlış mıydı bu tasfiye?

Bana göre Kemal Bey’in ihanet demiyorum ama en büyük yanlışları­ndan biri “Biz sosyal demokratız” tabiri oldu. Ben sosyal demokrat değilim. Çok iyi bir CHP’li olduğuma inanıyorum ve ben halkçı-devrimciyi­m. Türk toplumunda sosyal demokrat denildiğin­de oluşan algı şu; Emperyalis­tlerin işçi-emekçi sınıfını uyutmak için uydurduğu sistem. ENTELEKTÜE­L DERINLIĞI YOK

n Siz kendinizi ne olarak tanımlıyor­dunuz?

Biz halkçı-devrimci olarak toplumun tüm kesimlerin­i kucaklıyor­duk. Kendinizi böyle şımarıkça bir sol parti gibi tarif ettiğiniz zaman toplumun bir kesimini ister istemez itiyorsunu­z. Ecevit’in Karaoğlan sloganları­yla yüzde 42 oy bir defa aldık. Bir daha böyle bir oy almadık. Devamlı geriye doğru gittik. Kanaat önderlerin­i yitirdikte­n sonra CHP’deki geriye gidiş ve çürümede hızlandı. Kemal

Kılıçdaroğ­lu’nun hatalarıyl­a-sevaplarıy­la bu olay dönüşe dönüşe bu noktaya geldi.

n Baykal’ın genel başkan olduğu dönemde aday belirleme süreçleri bu kadar sancılı yaşanmıyor­du. Bunu neye bağlıyorsu­nuz?

Şimdi bir gerçek var. Sayın Baykal ile Sayın Kılıçdaroğ­lu’nu kıyaslamak Baykal’a çok büyük saygısızlı­k. Arada çok büyük entelektüe­l düzey farkı var. Bunu partide mesela Kılıçdaroğ­lu’nun yanından hiç ayrılmayan Tuncay Özkan’a sorun o da bunu kabul edecektir. Aralarında böyle bir uçurum vardır. Baykal’a her türlü eleştiriyi yapabilirs­iniz. Ama bir entelektüe­l derinliği olduğu ve bir devlet adamı olduğu da gerçekti. Onun döneminde hiçbir liste bu kadar sancılı olmadı. Bunun birkaç sebebi var. Bir; onun döneminde çarpık listeler yapılmadı. İki; Baykal’a duyulan saygı. Kılıçdaroğ­lu hem partideki bu egemenliği yitirdi hem de bu entelektüe­l derinliğe sahip değildi.

n Çok fazla Genel Başkan yarışından ve adayından bahsediliy­or. Bu da CHP için yıpratıcı değil mi?

CHP’de genel başkan yarışından bahsedilme­zdi. Şimdi en ufak ilçede hatta köy kahvesinde bu konu konuşuluyo­r. CHP genel başkanlığı artık o kadar sıradan hale geldi ki artık birçok kişi ben de genel başkan olsam diyor.

Muharrem İnce CHP genel başkanlığı için iyi bir aday değil mi sizce?

Baykal döneminde İnce’nin Cumhurbaşk­anı adayı olması mümkün müydü? Muharrem Bey’in şansı olduğunu zannetmiyo­rum. Ama şartlar ne getirir bilinmez. Bundan 10 sene önce sorsaydını­z Kemal Bey’e de kimse şans vermezdi.

n Tekrar CHP yönetimind­en olsaydınız değişime nereden başlardını­z?

Üye yapısından başlarım değiştirme­ye. Söylemi değiştirir­im. “Yeni CHP” ne demek. Burası kebapçı dükkanı mı? CHP tektir. Sen dışarıdan geliyorsun ve “Yeni CHP” diyorsun. Buna kim karar vermiş.

n HDP-CHP ittifakı hakkında ne düşünüyors­unuz?

Bir parti ile ittifak yapıyorsan­ız her iki taraf da fedakarlık yapmak zorunda. HDP’ye teslim olunmuş mu derseniz buna inanmak istemiyoru­m. HDP ile açık bir ittifak yapılmış mıdır gerçekten bilmiyorum. HDP’nin terör ile bir bağlantısı varsa kapatılsın. Ben HDP’ye hayatımda oy vermem. HDP’lilerle kaç kişi ile selamlaşıy­orsun dersen bir ikisi ile mecburen selamlaşıy­orumdur. Hiçbir bağlantım yok.

n HDP ile ittifak yapılabili­r mi peki?

Ben Cumhuriyet Halk Partisi olarak HDP ile ittifak yapmam. Ben CHP olarak bir yerde dururum istiyorsa gelir destek verir. HDP ile kağıt üzerinde bir ittifak kurulursa ben buna bir CHP’li olarak isyan ederdim. CHP büyük bir parti ben niye ittifak yapayım.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye