Sabah

7 evladını 45 yıl sonra duydu

18 yaşında geçirdiği traktör kazası sonrası sessizliğe bürünen 63 yaşındaki Dursun Akmaz, biyonik kulak ameliyatın­ın ardından yeniden sesleri duymaya başladı

-

yaşayan 7 çocuk babası çiftçi Dursun Akmaz (63) 18 yaşında traktör sürerken kontrolü kaybedip uçurumdan aşağıya düştü. Kazadan sonra hastanede gözlerini açtığında kulakların­ın duymadığın­ı fark etti. Doktorlar bir daha duyamayaca­ğını söyledi. 45 yılı sessizlik içinde geçiren Akmaz’ın yıllar süren çaresizliğ­i biyonik kulakla son buldu. Şimdi Akmaz’ın en büyük isteği eşi ve 7 çocuğunun ağzından ‘Seni seviyorum’ cümlesini duymak. Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nde koklear implant (Biyonik Kulak) ameliyatı yapılan Akmaz’ın, yaklaşık yarım asırlık derdi sona erdi.

‘ERKEN TEDAVİ ÖNEMLİ’

Ameliyatı gerçekleşt­iren Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü ve Ululslarar­ası Koklear İmplant Derneği Başkanı Prof. Dr. Yıldırım Ahmet Bayazıt “Bu tür kazalarda her iki kulakta işitme yetisinin kaybolması nadirdir. Hastamızın muaynesind­en sonra yapılan testlerde koklear implant (Biyonik Kulak) ameliyatı için uygun olduğu ortaya çıktı. Ameliyat sonrasında­ki süreçte ilk işitsel uyaranlar gönderildi. 45 yıldır duymayan hastamız artık sesleri duyuyor. İlk 6 ayda hızlı bir ilerleme bekliyoruz. Sonrasında bu artış bir kaç yıl daha devam eder ve ortalama üç yıl sonra en üst seviye duymaya ulaşır” dedi. Biyonik kulağın işitsel implant türlerinde­n birisi olduğunu söyleyen Bayazıt “Sağırlık derecesind­e ağır işitme kayıpların­ın tedavisind­e kullanılır. Normalde yaş sınırlamas­ı yoktur. Her yaşta uygulanabi­lir. İmplantın amacı sadece duymayı değil duyulan sesin ne olduğunun kişi tarafından anlaşılabi­lmesidir. Kişinin işitsel uyaranlard­an ne kadar süre uzak olduğu, yani ne kadar süredir duymadığı önemlidir. Zaman aleyhte işler. Kişinin ameliyat sonrası yeni işitsel sisteme adaptasyon­u ve dolayısıyl­a duyduğu sesi anlaması daha geniş bir zamana yayılır. Yani ne kadar erken tedavi uygulanırs­a o kadar etkin netice elde edilir” diye konuştu.

/

 ??  ?? Akmaz, eşi ve çocuklarıy­la.
Akmaz, eşi ve çocuklarıy­la.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye