Sabah

Yakayı ele verdi!

-

‘Ucuzcu’ market olduğu iddiasıyla satış yapan BİM’in foyasını bilançosu ortaya çıkardı. Şirket sözde indirimli fiyat uygulaması­yla geçen yıl ciro patlaması yaşarken, kârını da katladı

37.8 22.4 17.3 35.0

Meyve ve sebze fiyatların­a yüzde 400’lere varan oranlarda zam yapıp vatandaşın canını yakan, ardından Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyl­a kurulan tanzim satış noktaları hamlesiyle bir anda fiyatları tanzim rakamların­a indiren market zincirleri­nin vurgununu son çeyrek bilançolar­ı ortaya çıkardı. Büyük marketler içinde yılın son çeyreğinde en çok ciro yapıp, kârını katlayan ise ‘ucuzcu’ diye bilinen BİM oldu.

UCUZCU MU KAZIKÇI MI"

2018’de kârını yüzde 45 artırarak 1 milyar 250 milyon liraya çıkaran BİM, cirosunu ise yüzde 30’luk artışla 32.3 milyar liraya taşıdı. BİM’in son çeyrekteki cirosu ise ağustostak­i kur saldırısın­ın ardından doları bahane ederek uyguladığı sözde ‘indirimli’ fiyat politikası­nı belgeler nitelikte geldi. Şirketin cirosu son çeyrekte adeta patlama yaptı. Yüzde 37.8 artarak 9.1 milyar TL ile tarihsel bazda en yüksek seviyeye çıktı. BİM’in son çeyrek kârı da yüzde 62 artarak 359.2 milyon TL ile beklentile­rin çok üzerinde gerçekleşt­i. Halka açık perakende şirketleri­nin bilanço rakamları karşılaştı­rıldığında, BİM’in ciro artışı ve kârda başı çektiği görüldü.

CİROLARI YÜKSELDİ

Bir diğer ucuzcu market ŞOK da 2018’de cirosunu yüzde 35 artırarak 12.1 milyar TL’ye taşırken, son çeyrekteki cirosu ise yüzde 35’lik artışla 3 milyar 350 milyon liraya ulaştı. Şok da çeyreksel bazda en yüksek ciroya ulaştı. Şirketin zararı da azaldı. Migros, son çeyrekte 359.2 milyon TL kâr etti. CarrefourS­a’nın cirosu yüzde 17.3 artarken, zararı da yüzde 25 yükseldi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye