Sabah

4 yaşına 3 kalp ameliyatı sığdırdı

Ablası gibi genetik kalp rahatsızlı­ğıyla dünyaya gelen Masal’ın durumu daha ağırdı. Nefesi kendine yetmiyordu. Art arda geçirdiği 3 ameliyat sonrası oksijeni yüzde 90’lara ulaşan minik kız, sağlığına kavuştu

-

DÜNYA güzeli Masal genetik kalp rahatsızlı­ğıyla doğdu. Nefesi kendine yetmiyordu. 3 ameliyatın ardından oksijeni yüzde 90’la çıktı, sağlığına kavuştu.

Adanalı Kolcuoğlu ailesinin doğuştan kalp rahatsızlı­ğı olan iki kızı üst üste geçirdikle­ri ameliyatla sağlıkları­na kavuştu. “Dengesiz Atriyovent­riküler Septal Defekt” hastalığı ile hayata gözlerini açan Yıldız (7) ve Masal (4) isimli iki kız kardeş, Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Ceyran’ın cerrahi müdahalesi ile sağlıkları­na kavuştu. Yıldız ve Masal’ın anneleri 35 yaşındaki Esra Kolcuoğlu, evlendikte­n 8 sene sonra aldıkları bebek haberi ile mutlu olmuştu. Fakat daha 7 aylık hamileyken bebeğinin kalbinin delik olduğunu öğrenmesi ile mutluluğu yarım kaldı. Bebeğini aldırmak istemeyen Esra Kolcuoğlu, ilk evladı olan Yıldız bebeği dünyaya getirdi.

‘KOŞSA ELLERİ MORARIYORD­U’

Yıldız’ın 3 yaşındayke­n geçirdiği cerrahi operasyonl­a sağlığına kavuştuğun­u söyleyen Esra Kolcuoğlu, Masal’ın da aynı hastalıkla doğduğunu öğrendiğin­de yaşadıklar­ını şu şekilde anlattı: “16 yıllık evliyim. Eşimle 8 yıl aradan sonra çocuk sahibi olduk. Yıldız 3 yaşındayke­n ameliyat oldu ve çok şükür sağlığına kavuştu. Sonra ikinci kızım Masal oldu. Masal’ın da doğar doğmaz kalp ile ilgili sıkıntılar­ı oldu. Masal’ın durumu daha ağırdı. Masal’ın nefesi kendine yetmiyordu. Masal’ın oksijeni iki ameliyatta­n sonra ancak yüzde 80’leri buldu. En ufak koşsa elleri morarıyord­u. Geçirdiği 3 ameliyatın ardından oksijeni şu an yüzde 90’lara ulaştı. Çok şükür ikisi de sağlığına kavuştu” dedi.

KALBİNİN SOL TARAFI YOK

Sağlık Bilimleri Üniversite­si Koşuyolu Kartal Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Ceyran, Masal’ın sağlık durumu ile ilgili, “Kalbinin sol tarafı hiç gelişmeyec­eğinden, sağ ile solu birleştird­ik. İlk operasyond­a vücudun üst kısmının toplardama­rı kalbe gelen ana damarı kalpten ayrılıyor, akciğer damarına bağlanıyor. Biz kalbi pompa olarak kullandığı­mız için kirli kanı direk kalpten ayırıp akciğerler­e kısa yoldan gönderiyor­uz. İkinci ameliyatla bu kalbin üst kısmının toplardama­rını direk akciğere bağlamış olduk. Aradan 4 yıl geçtikten sonra Masal büyüdü kilo aldı, yürümeye başladı. Üçüncü operasyonl­a vücudun orta kısmını akciğere bağladık” diye konuştu.

 ??  ?? 4’TE
4’TE
 ??  ?? Masal, Prof. Dr. Hakan Ceyran’ın cerrahi müdahalesi­yle iyileşti.
Masal, Prof. Dr. Hakan Ceyran’ın cerrahi müdahalesi­yle iyileşti.
 ??  ?? SAĞLIK SERVİSİ
SAĞLIK SERVİSİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye