Sabah

Tahlil böyle yapılır solcu hemşerim

- earGiF#saEah Fom Wr 6M6 EAR ya] ·ye J|QGer TL M+ ME6A- IaFeEooN Fom/eQJiQarGiF

Altmışları­n sonları, yetmişleri­n başında, büyük sermayemiz ilk olarak “kendi ne gelmişti”, bürokrasin­in koltuk değnekleri­ni bırakıp kendi ayakları üstünde yürümeye başlamıştı, isterseniz “palazlanıy­ordu” diyelim...

Bunda, solun nefret ettiği Demirel’in 1965’ten o yana sürdürdüğü politikala­rın payı büyüktü. Demokrat Parti’nin açtığı yol ancak o zaman “mey velerini vermeye” başlamıştı. Kapitalizm gelişiyord­u. Üstelik tarihte ilk kez bürokrasiy­i de yanına çekmeyi başarmıştı. Bazı arkadaşlar, hem de ellerinde altıpatlar tabancayla, o en olmayacak zamanda devrim yapmaya kalktılar. Ve de çok ağır bir tokat yediler.

Lenin Rus sermayesin­e en zayıf döneminde saldırmışt­ı (Rus ordusunun da çökmekte olduğu ağır savaş koşulların­da), bunlar da Türk sermayesin­e o güne kadar en güçlü olduğu zamanda saldırdıla­r! Hem de, büyük sermayeyle barışmış bürokrasiy­i kendi müttefikle­ri sanarak!

Yalnız sermaye değil, tüketim de “temer küz” ediyordu.

Fransa bunu 1850’lerde yakalamışt­ı, Bon Marche, Felix Potin, Printemps, Galeries Lafayette falan... Biz 1970’te...

120 sene geriden geliyorduk.

Şimdi de benzer şekilde “alışveriş mer kezleri” patlaması yaşanıyor.

Birçok büyük mağazanın bir tek merkezde bir araya geldiği “devasa” tüketim tapınaklar­ı!

Böylece “mahalle bakkalı” da yavaş yavaş tarihe karışıyor.

Elbette böyle olacaktır.

Büyük sermaye, küçük sermayeyi yutarak ilerler.

Bakkal amca da gider, süpermarke­tin bir reyonunda tezgâhtar olur. O süpermarke­t de caddede kalmakla yetinemez, gider AVM’de kendine bir yer bulur.

Bu, kaçınılmaz­dır.

“Kahraman bakkal” süpermarke­te her zaman yenilecekt­ir. Maalesef.

“Fazilet Eczanesi”nin sahibi eczacı Sadettin Amca da artık havanda ilaç karıp dövemeyece­k, ya dükkanı kapatacak ya da ilaçları büyük şirketlerd­en “hazır vaziyette” alıp satacaktır.

Buna ağıt yakmanın “edebi” getirisi yüksektir, Ferhan Şensoy da, hocası rahmetli Haldun Taner de bundan yararlanmı­şlardır ama “gidişat” değişmeyec­ektir. Bakınız Kılıçdaroğ­lu da ne demiş:

“Esnaf diyor ki, ‘kepenkleri kapattık, geçinemiyo­ruz’... Niye geçinemiyo­rsun? ‘Büyük AVM kuruldu, kimse bize gelmi yor’... Kim kurdu? Hükümet kurdu.”

Kemal Bey tarih bilmediği gibi ekonomipol­itik de bilmiyor.

Esnafın ödediği “stopajı” kaldıracak, böylece AVM’lere savaş açacak.

Yani kapitalist gelişmeye set çekecek. smet Paşa’nın, Celal Bayar’ın önayak olduğu Denizbank’a savaş açmış olduğu gibi hani...

Sosyaldemo­krasi, kapitalizm­i baltalamak değil, kapitalist getiriden çalışanın aldığı payı arttırmakt­ır. Bunlar sosyaldemo­krat falan da değiller, bunlar yalnızca cahil ve tutucu.

 ??  ?? EQJiQ ARD,d
EQJiQ ARD,d

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye