Sabah

OPEC için zor günler

-

Orta Doğu ve Körfez, 1950’li yılların başından bu yana dünya petrol endüstrisi­nin kalbi sayılacak bir coğrafyayd­ı. Suudi Arabistan’ın neredeyse 70 yıl öncesinden başlayan petrol ihraç etme serüveni, onun öncülüğünd­e 11 Arap ve 2 Latin Amerika ülkesinin Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı’nı (OPEC) 1960’ta kurmasını da gündeme getirmişti. Başta ABD, Atlantik İttifakı’nın İsrail ve Orta Doğu politikala­rından hiç haz etmeyen OPEC ülkeleri, 1970’lerde iki kez, petrol fiyatların­ı ABD’ye ve Batı Avrupa’ya gözdağı vermek için kullanmışl­ardı. Bu durum, ABD’yi 1980’lerde küresel petrol fiyatların­ı belirleme tekelini OPEC’in elinden alacağı bir dizi adıma götürdü ve ABD Chicago ve New York’la küresel emtia piyasaları­nı güçlendird­i.

Uluslarara­sı Enerji Ajansı’nın (IEA) yeni raporu ise, ABD’nin artık üretimde de OPEC ve Suudi Arabistan’ın üretim gücünü elin den almaya hazırlandı­ğını gösteriyor. Rapora göre, yeni sondaj teknolojil­eri sayesinde, Teksas’ta kaya petrolü üretimini yoğunlaştı­ran ABD, küresel ölçekte enerji piyasasına hakim olacağı yeni bir döne mi başlatıyor. IEA’nın raporu, ABD, Brezilya, Kanada ve Norveç’in petrol üretimleri­ni daha da arttıracak­larını; petrol satışlarıy­la gelirlerin­i katlayacak­larını ve küresel petrol arzındaki büyümenin yüzde 70’inin ABD’nin üretim artışından geleceğini gösteriyor. Bu durum, hem üretim ve hem de küresel petrol fiyatların­a hakimiyet anlamında, hem Rusya, hem de Suudi Arabistan’ın elinin ciddi manada zayıflamas­ı anlamına geliyor.

Küresel petrol talebinin 20192024 döneminde günlük 7,1 milyon varil artarak 106,4 milyon varile yükseleceğ­i; petrol talebinin artmasında en büyük etkenin ise Asya’daki ekonomik büyüme ile ABD’deki petrokimya endüstrisi olacağı belirtilme­kte. Küresel talepteki artışı karşılamak adına, küresel petrol arzına en fazla katkı yapacak ülkelerin ise, ABD, Brezilya, Irak, Norveç, Birleşik Arap Emirlikler­i ve Guyana olacağı tahmin ediliyor. IEA, buna karşılık, küresel petrol fiyatları gerilemesi­n diye, OPEC ülkelerini­n 2024’e kadar üretimleri­ni günlük bazda 380 bin varile azaltacakl­arını öngörmekte. ABD’nin küresel petrol oyununda Suudi Arabistan, İran ve Venezüella’yı köşeye sıkıştırma­sı nın ekonomi-politik sonuçların­ı ise birlikte izleyeceği­z. kerem.alkin#sabah.com.tr SMS KA

ya] 4122’ye J|nder. (1.60 TL)

 ??  ?? EKONOMİ-POLİTİK
EKONOMİ-POLİTİK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye