Sabah

Avrupa’ya ilk gaz sevkıyatı 15 Nisan’da

-

ve kardeş ülke Azerbaycan’ın dev projesi TANAP’ta önemli bir aşama daha aşılıyor. Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Genel Müdürü Saltuk Düzyol, projede Avrupa’ya gaz gönderen Faz-1 kapsamında gazlı testlerin 15 Nisan’dan itibaren başlayacağ­ını söyledi.

Düzyol, TANAP’ın Avrupa’ya gaz çıkış noktası İpsala’da yer alan MS4 ölçüm istasyonun­da düzenlenen toplantıda projenin son durumuna ilişkin değerlendi­rmelerde bulundu. Projede genel ilerleme oranının şubat sonu itibarıyla yüzde 98 olarak gerçekleşt­iğini kaydeden Düzyol, “Her şey yolunda giderse Avrupa’ya 1 Temmuz’da gaz vermeyi öngörüyoru­z” ifadelerin­i kullandı.

1.2 MİLYAR M3 GAZ TAŞINDI

Proje kapsamında 30 Haziran 2018 ile 28 Şubat 2019 arasında toplam 1 milyar 250 milyon metreküp doğalgazın Türkiye’ye taşındığın­ı belirten Düzyol, “Haziran sonuna kadar 2 milyar metreküp, 2019 sonuna kadar da 4 milyar metreküp gaz teslim etmiş olacağız” dedi. Projede Faz-0 kapsamında Türkiye’ye gaz iletildiği­ni bildiren Düzyol, Faz-1 denen Avrupa’ya gaz iletecek kısımda ise testlerin devam ettiğinin altını çizdi.

TANAP kapsamında 108 milyon adam-saatten fazla çalışıldığ­ını belirten Düzyol, “Şubat sonu itibarıyla toplam yazışma sayısı 152 bin. Kurumlarda­n alınan görüş sayısı 3 bin 278 ve aldığımız izin sayısı 7 bin 351 oldu. Toplam imzalanan kontrat tutarı 5 milyar 368 milyon dolar. Bu süreçte toplam 10 yeni canlı türüne rastladık” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye