Sabah

Nitelikli ihracat Türkiye’nin işi

-

Her yıl katıldığım MI3IM Uluslarara­sı Gayrimenku­l Fuarı’nda İstanbul Çadırı bu yıl havalimanı­mızı yatırım cılara tanıtıyor. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Şekip Avdagiç, “maketten konut satmanın ötesine geçtik” diyor; “artık nitelikli ihracat için kendimize güvene cek yığınca beceri geliştirdi­k.” “Mesela?” diyo

rum; “dün bir üst seg men ürünlerle dünya markası olma yolun da ilerleyen Vitra’nın ürünlerini fuara boşal tan bir kamyon gör

düm.” Gönül ister ki katma değeri yüksek ürün lerle dolu nice kargolarım­ız, küresel fuarlarda boy göstersin, İstanbul gibi markamıza daha nitelikli yatırımlar gelsin.

MIPIM’i emlak editö rüm Seda Tabak’a teslim edip, Frankfurt ISH Isıtma Soğutma Havalandır­ma ve Sistemleri Fuarı’na geldim. Bu dev buluşmada, Şekip beyin sözünü ettiği Vitra standın da tura katıldım. Taharet mus luğunu, Avrupa ve Amerika tesisatlar­ıyla kuralların­a uyduran akıllı klozetler, her biri patentle korunan icatlarla dolu küvetler ve sihirli ayna lar gördüm.

Ayna deyip geçmeyin, her evin banyosunda var ve bunun ne yeniliği olabilir ki? Oluyormuş… Misal internete bağlı, sizinle iletişim kuran, size sabah moral, akşam rahat lama sağlayan ve günün en önemli bilgilerin­i size sunan bir ayna…

Masallarda­n biliriz; “Ayna ayna güzel ayna, var mı benden güzeli” diye sahibiyle konuşan ayna… Masal değil, gerçek miş… Vitra, Vestel ile birlikte bu aynayı geliştirip fuarın gözdesi olarak görücüye çıkarmış bile… Önündeki rafa telefonu nuzu koyduğunuz­da koca ayna sizi size yansıtırke­n dünyayı da gözünüzün önüne koyuyor.

Eczacıbaşı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’na soru yorum; “bu kadar teknoloji, ne işe yarıyor?” diye… “Öncelikle teknoloji dünyasında bizim de var olduğumuzu söylüyoruz” diyor; “nitelikli ihracat, katma değeri arttırılmı­ş ürünler le ve inovasyon ile müm kün ancak. Biz de alanında en ileri teknolojiy­i geliştirme gayretinde­yiz.”

Taharet musluğu deyip geç meyin. Bizim için bildik olan ancak dünyada yavaş yavaş taklit edilmeye başlayan, hayatı kolay laştıran bir uygulama… Klozetin içinde su ile temizlenme­yi sağla yan bu aparatı Vitra, ileri tek noloji, yapay zekâ ve bulut uygulamala­rıyla birleştirm­iş. Sadece daha kolay temizlik sağ lamıyor, suyu az kullanıp çevreyi koruyan davranışla­r geliştiriy­or.

Barselona’da Turkcell, &annes MIPIM’de İTO ve Frankfurt ISH’de Vitra gibi örnekleri gördükçe, nitelikli ihracat bizim işimiz diyebili yorum. Yeter ki daha fazla örnek üretelim.

seref.oJuz@sabah.com.tr

 ??  ?? Şeref OĞUZ
FRANKFURT
Şeref OĞUZ FRANKFURT

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye