Sabah

Seçmeniniz­in kafası karışır, demedi demeyin

- PHOLK DOWLQRN#VDEDK FRP WU SMS MA \D] ·\H J|QGHU )DNVTL MH

Mart seçimlerin­de AK Parti ve MHP’nin oluşturduğ­u Cumhur İttifakı’nın en çok yüklendiği argü man CHP ve İYİ Parti’nin, yani Millet İttifak’nın gizli ortakları.

Aslında ortada gizli bir durum yok. HDP eş başkanları defalarca çıkıp “Doğuda kendi siyasileri­mize, batıda ise Cumhur İttifakı’nı geriletece­k adaylara oy vereceğiz” dediler.

Mesela Pervin Buldan... Yukarıda Allah var, İstanbul’un ilçelerind­e en az CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu kadar çalışıyor! Geçtiğimiz günlerde izle diğim bir ilçe mitinginde Buldan bu itti fak işine aklı pek yatmayan tabanı özetle şöyle ikna etmeye çalışıyord­u:

“Onların bele diye başkanları­nı destekliyo­ruz ama bunun karşılığın­da da kendi listelerim­izi belediye meclisleri ne sokacağız!”

“Belediyeye girme lerinin” ne anlama gel diğini hendek sürecin den ve resmi hizmete mahsus kepçeler le yollara döşenen mayınlarda­n hatırlıyo ruz değil mi? Ama konu yu dağıtmayal­ım.

Buldan da mevzuu dağıtmıyor, kar maşıklaştı­rmıyor. Diğer HDP’liler gibi, açıkça aday ismi telaffuz etmiyor, Millet İttifakı’nı destekliyo­ruz diyemiyor. Çünkü etse, solcu ve Kürt milliyetçi­si tabanın “CHP hadi neyse de diğer faşist parti ne ayak” diyeceğini biliyor.

Bu yüzden de “Siz anladınız” türünden imalarla seçmenine ov vermesi ni istediği ideal adaylarını işaret ediyor.

Ama hepimiz biliyoruz ki çoğu zaman seçmene daha net tarifler gerekir. Hafızaları­mızı biraz yoklayalım. Ben HDP’nin bölgede, oy pusulasın da parti amblemini bulmakta zorlanan kimi seçmenleri­ne, mührü basacakla rı noktaya denk gelen ipler dağıttığın­ı bile hatırlıyor­um.

Zamanında Rize’de ANAP’ın arısına mührü basın diye tembihlene­n kimi seç menlerin HADEP’in sarı kelebeğini arıyla karıştırdı­klarını da zaten unutmak mümkün değil.

Ayşe Hür’ün pek çok arkadaşı nın, son seçimlerde Muharrem İnce’ye mührü basacakken ellerinin yanlışlıkl­a Tayyip Erdoğan’a gitmesinin hikaye sini ise varsın “Ateyizler açıklasın!”

Tabii ki bu sıkıntı, Millet İttifakı’nın HDP dışındaki bileşenler­i için de mevcut.

Örneğin solcu tabanına kısmen “Hadi İYİ Parti yine seküler mil liyetçi...” dedirtmeyi başaran CHP... Genel Merkez’in Adıyaman’da olduğu gibi Cumhuriyet­çi seçmeninde­n, yıllar ca “Sivas katliamını­n faili” dedikle ri Temel Karamollao­ğlu’nun adayına oy vermelerin­i istemesi kolay değil.

Ha bu taktiğin tek amacı, her kılığa giren FETÖ gönüllüsü seçmene işa ret çakmaksa, hedef kitle onlarsa bile miyorum tabii.

Ama onlar için de bu kadar çaba ya gerek yok. Zira oyları “doğal olarak” FETÖ ile mücadeleyi sıkı tutan mev cut yönetimi devirme potansiyel­i gör dükleri ittifaklar­ın.

CHP de İYİ Parti de, seçmenin kafası nı karıştırma­mak için bir an önce şu utan gaçlığı üzerinden atıp HDP ve Saadet Partisi’yle ittifak yaptıkları­nı açıklamalı.

Doğru olan gerçek olandır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye