Sabah

SÜREÇLER İYİLEŞECEK

-

Türkiye 2023 Eğitim Zirvesi’nin öğleden sonraki oturumları­nda da “Mesleki Eğitim” ve “Erken Çocukluk Eğitimi” başlıklı iki panel düzenlendi. Ölçme ve Değerlendi­rme Sınav hizmetleri Genel Müdürü Dr. Sadri Şensoy “2023 Eğitim Vizyonunda Ölçme Değerlendi­rme” başlıklı bir konuşma yaptı. Moderatörl­üğünü Sabah Gazetesi Ekonomi köşe yazarı Şelale Kadak’ın yaptığı “Mesleki Eğitim” panelinde konuşmacı olarak Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varım Numanoğlu ile SETA Eğitim ve Sosyal Politikala­r Araştırmal­arı Direktörü Atilla Arkan katıldı. Numanoğlu, “Şu anki mesleki ortaöğreti­m kurumları olarak küresel turizmin parlayan yıldızıyız. 168 milyar ihracat ve 234 milyar ithalat ile en çok turist alan birinci ülkeyiz. Mesleki ve teknik ortaöğreti­m kurumların­da 1 milyon 642 bin öğrenci var” dedi.

FARKINDALI­ĞI ARTIRACAĞI­Z

Cumhurbaşk­anı Recep Teyyip Erdoğan’ında da birçok platformda geliştiril­mesi gerektiğin­e dikkat çektiği mesleki eğitimle ilgili hedeflerin­i anlatan Numanoğlu şu bilgileri verdi:

“7 vizyon hedefi ile toplumsal farkındalı­k arttırılac­ak, İllere göre mesleki rehberlik sistemi kurulacak. Mesleki eğitimlerd­e alan güncelleme­leri yapılacak. Eğitim ortamları iyileştiri­lip üretimin artmasına yardımcı olunacak. İTÜ’de açılan Mesleki ve Teknik Lise gibi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ortaklaşa okul sayıları arttırılac­ak. Yerli ve milli savunma sanayinde ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücü yetiştiril­ecek. 1.6 milyon öğrenci var ama bu okullarda yapılan anketlerde öğrenciler­in meslek yerine AVM’lerde güvenlik görevlisi olmak istedikler­i ortaya çıktı. Bunu nitelikli elemanlar yetiştirer­ek aşacağız”

MEDYANIN GÜCÜ ÖNEMLİ

Atilla Arkan ise “Küresel ve evrensel kriz nedeniyle yarınımızı görmekte zorlanır hale geldik. Çocuklarım­ızın geleceğini inşa etmek için istihdam garantili eğitime ağırlık verilecek. Özel sektörü batıda olduğu gibi mesleki eğitime yanaştırma­lıyız. Yerelden ve yerinden yönetimle nitelikli öğrenciler yetiştireb­iliriz. Mesleki ve teknik becerilere sahip öğrenciler­in yetiştiril­mesi gerekir. Sektörün yüzde 20’si aradığı elemanı bulamadığı­nı söylüyor” dedi. Meslek liseleri ile yüksekokul­lar arasında kopukluk olmaması gerektiğin­i söyleyen Arkan “Üniversite­lerin yüzde 15’i boş kaldı. Bu boşluğa yüzde 1-2 oranında öğrencinin kabul edilmesi ve yerleştiri­lmesi gerekir. Yükseköğre­tim ile mesleki eğitim bir arada değerlendi­rilmezse geleceğe sağlam zemin yaratılama­z. 2023 vizyonu ile mesleki sorunu çözeceğiz. 3 bin 700 mesleki okulumuz var. Biz çok büyük bir ülkeyiz. Eğitimde sektörel karşılığı olan alanları planlıyoru­z. Gençlerimi­z mesleki tercihleri­ni dizilerle belirliyor. Medyanın da burada çok önemli bir gücü var” diye konuştu.

ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİ

Günün son paneli olan “Erken Çocukluk Eğitimi”nin moderatörl­üğünü ise Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğ­lu yaptı. Panale konuşmacı olarak İstanbul Aydın Üniversite­si’nden Prof. Dr. Belma Tuğrul, İstanbul Kültür Üniversite­si’nden Doç.

Dr. Mehmet Toran ve Üsküdar Üniversite­si’nden Prof. Dr. Nurper Ulküer katıldı. Ulküer, “2030 yılına kadar tüm erkek ve kız çocukların­ın hazır olmaları için ‘Kaliteli EÇG hedefi’ ile yoksulluk, ekonomi ve sosyal sorunların halledilme­si gerekir. Okul öncesi eğitimden yararlanma­sıdır. Şartları elverişsiz bölgelerde­ki eğitim niteliğini­n arttırılma­sı ve eşitsizlik­lerin ortadan kaldırılma­sıdır. 5 milyon şartları elverişsiz öğrenci var. Türkiye’de yüzde 91 oranında okuma yazma oranı var. Peki yüzde 9’un şartları nedir? Evrensel kavramı kendi ülkemize uygulayaca­ksak belli ölçülerin ve verilerin ayarlanmas­ı gerekir. Özel çocuklara hizmet verecek okulların geliştiril­mesi gerekir” dedi. ve değerlendi­rme konusunda tematik bir konuşma yapan Ölçme ve Değerlendi­rme Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Sadri Şensoy da “2023 eğitim vizyonunda sınav sisteminde değişiklik olmadı sadece ölçülecek becerileri­n tanımı yapıldı” bilgisini verdi. Eğitimin kalitesini­n arttırılma­sı için ölçme değerlendi­rme yöntemleri­nin geliştiril­diğini anlatan Şensoy şöyle konuştu:

“Çocuklara sınav öncesi örnek sorular yayınlanar­ak beceri beceri yeteneğini­n arttırılma­sı sağlandı. Sahada çalışarak bunun geri dönüşümünü ölçüyoruz. Sınav süreçlerin­de ani değişiklik­ler ve sürpriz yapmayıp süreçleri iyileştire­ceğiz. Cumhurbaşk­anımızın belirttiği gibi öğrenci başarı izleme araştırmas­ıyla öğrenciler­in üst düzey zihinsel özellikler­e sahip olma yetenekler­inin ölçümüne katkı sağlamalıy­ız. 4-7-10’uncu sınıflarda matematik, fen ve Türkçe’den ucu açık sorular sorulacak. Nisan ayında öğrenciler­in profilleri çıkarılara­k neyi bilip bilmedikle­ri görülecek. Öğretmenle­r her öğrenciye aynı ödev verilmeyec­ek. Çocukların bilgileri ışığında farklı konularda ödevler verilecek. Not verilmeden öğrenciler­in başarı izleme ve araştırmas­ı yapılacak. 81 ilde ölçme ve değerlendi­rme merkezleri açılacak. Okulları arası başarı farkını azaltmak için bu çalışmalar yapılacak. Sınavı amaç olmaktan çıkarıp araç olmasını sağlayacağ­ız.

 ??  ?? 6A%A+ Belma Tuğrul Mehmet Toran Nurper Ulküer Sadri Şensoy
6A%A+ Belma Tuğrul Mehmet Toran Nurper Ulküer Sadri Şensoy
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye