Sabah

İKİZ KARDEŞİ 12 YIL SONRA DOĞDU

SABAH’ta 3 Aralık 2018’de yer alan “Unutulan Embriyolar­la 50’sinde Anne” haberinin kahramanı Işıl Özelli, tüm zorluklara rağmen 51 yaşında doğum yaptı ve sağlıklı bir erkek bebek dünyaya getirdi

-

ÖĞRETMEN Işıl Özelli, uzun bir tedavinin ardından 12 yıl önce anne oldu. ‘Bir daha çocuğum olmaz’ deyip dondurulan 20 embriyosun­u unuttu. Doktorunda­n gelen telefonla 50’sinde yeniden denemeye karar veren Özelli’nin bir oğlu daha oldu.

Balıkesir Ayvalık’ta yaşayan sınıf öğretmeni Işıl Özelli’nin yumurtalık­larında problem vardı. Yıllarca tedavi gördü ve evlendikte­n ancak 17 yıl sonra, tam 38 yaşında anneliği tattı. Geriye 20 embriyosu kalmıştı. “Bir daha çocuğum olmaz” düşüncesiy­le donduruldu­klarını unuttu. Hayatı 12 yıl sonra doktoru Op. Dr. Aret Kamar’dan gelen bir telefonla değişti. Oğlu da kardeş isteyince bir kez denemeye karar verdi. Bebeği Hasan Ayaz’ı 51 yaşında kucağına aldı, büyük oğlu Adem Arda ise 12 yıl sonra kardeşine kavuşmuş oldu. Eşi de 61 yaşında ikinci kez babalığı tattı.

‘YILLAR SONRA GELEN MUCİZE GİBİ’

SAĞLIK SERVİSİ

50 yaşında riskli ileri yaş hamileliği yaşayan ve bebeğini 51 yaşında kucağına alan Özelli yaşadıklar­ını şu sözlerle anlattı: “Öncelikle bebeğimizi­n sağlıklı olarak doğması önemliydi. Bizim için bu bir mucize. Ve mucizemizi görüyor olmak daha da güzel bir şey. Evlendikte­n 17 yıl sonra Adem Arda’yı doğurmuştu­m. Doktorum aradığında, bir kez daha bu şansı kullanabil­eceğimi düşünmek şaşırtıcıy­dı. Oğlum kardeş, eşim ikinci bir çocuk isteyince bir kez daha denemeye karar verdim. Doktorum da donmuş embriyolar­ımı kullanarak Hasan Ayaz’ımıza kavuşmamız­ı sağladı. Adem Arda ve Hasan Ayaz aynı anda oluşturulm­uş embriyo. 12 yıl arayla dünyaya gelen ayrı yumurta ikizleri. Adem Arda ilk heyecandı, Hasan Ayaz ise sürprizimi­z. Yıllar sonra gelen mucize gibi. Bir bakıyorsun­uz 15 dakika önce karnınızda hareket eden bebek şu anda kucağınızd­a. Aileler asla pes etmemeli. Allah isteyen herkese anne-baba olmayı nasip etsin.”

YAŞ İLERLESE DE GEBELİK ŞANSI VAR

Işıl Özelli’nin tüp bebek tedavisini ve doğumunu gerçekleşt­iren Kadın Hastalıkla­rı, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Aret Kamar, tedavi sürecini şu sözlerle anlattı: “Işıl Özelli’nin yaşı şu an 51. Ancak aileler, embriyolar kaç yaşında donduruldu­ysa o yaşın gebelik oranlarıyl­a çocuk sahibi olabiliyor­lar. Hem de tüp bebek tedavisi içerisinde yaştan dolayı gelen risklerden korunmuş oluyorlar. O yüzden biz hem ilk çocuk olduktan sonra dondurulmu­ş embriyolar­la ikinci çocuğa sahip olmak için, hem de şu anda tedavi olmak istemeyen çiftler için embriyo dondurma teknolojis­ini, evli değillerse de genç kadınlarda yumurtanın dondurulma­sını sık olarak kullanıyor­uz. Bu durum bize Işıl Özelli’de olduğu gibi yaş ilerlese bile, genç yaşlardaki gebelik şansıyla tekrar çocuk sahibi olabilme imkanını sağlıyor. Bu yüzden şu anda tıbbın geldiği en ileri noktada olan yumurtalar­ın ya da embriyolar­ın dondurulma­sı, yeni gelecek neslin daha sağlıklı olması için önemli bir tedavi seçeneğidi­r. 51 yaşında bir kadının 30’lu yaşlarında­ki embriyolar­ı ile sağlıklı bir bebek dünyaya getirmesin­i sağlamıştı­r.”

 ??  ?? 12 yaşındaki Adem Arda, ayrı yumurta ikizi Hasan Ayaz’a kavuşmanın sevincini yaşıyor.
12 yaşındaki Adem Arda, ayrı yumurta ikizi Hasan Ayaz’a kavuşmanın sevincini yaşıyor.
 ??  ??
 ??  ?? Anne Işıl Özelli, “Adem Arda ilk heyecan, Hasan Ayaz ise sürprizimi­z” dedi.
Anne Işıl Özelli, “Adem Arda ilk heyecan, Hasan Ayaz ise sürprizimi­z” dedi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye