Sabah

Brexit için son 500 saat

İngiltere Brexit konusunda tarihi bir sürece giriyor. Üç hafta gibi kısa bir sürede şekillenec­ek olan Brexit için çeşitli senaryolar ortada. Türk iş dünyası ise anlaşmasız bir ayrılıktan endişe duyuyor

-

Avrupa’da ve dünyada herkesin merakla beklediği sorunun cevabına 500 saat kaldı. Avrupa Birliği’nin en batıdaki üyesinin alacağı ayrılık (Brexit) kararına göre hem siyaset dünyası hem de piyasalar şekillenec­ek. Mevcut şartlarda İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasın­a 3 haftadan kısa bir süre kaldı. İngiltere Parlamento­su dün gece yarısı Başbakan Theresa May’in Brüksel ile yeniden müzakere ettiği Brexit anlaşmasın­ı bir kez daha oyladı.

Theresa May ve ekibi 2 yıldır Brüksel ile AB’den ayrılma şartları konusunda mekik dokuyor ancak planları ülkesinde yeterince destek görmüyor. İngiltere 29 Mart’ta bir anlaşma olmaksızın AB’den anlaşmasız bir şekilde ayrılması iki taraf için de belirsiz bir dönemin başlangıcı anlamına geliyor. AB’den çıkış tarihi de ertelenme ihtimali ile karşı karşıya.

Taraflar arasında nasıl bir ticaret anlaşması olacağı, İrlanda Cumhuriyet­i ile Kuzey İrlanda arasındaki kara sınırının nasıl yönetilece­ği gibi konular bu geçiş süresinde yürütülece­k müzakerele­rle netleştiri­lecek. Başbakan May daha önce de Parlamento’ya AB’den ayrılma anlaşmasın­ı getirmiş, ancak 15 Ocak’ta yapılan oylamada milletveki­lleri 202 kabul oyuna karşılık 432 ret oyuyla anlaşmayı reddetmişt­i.

Dün Brexit konusunda bir gelişme daha yaşandı. O gelişmenin arkasında da İngiliz hukuk sistemi var. İngiltere Parlamento­su’ndaki oylama öncesi bir yasal tavsiye verilerek, ‘İrlanda sınırı konusunda risk sürüyor’ değerlendi­rmesi yapıldı. İngiltere’de hukuk işlerinden sorumlu en üst düzey yetkili olan Geoffrey Cox, AB ile yeniden müzakere edilen Brexit anlaşması ile ilgili yasal tavsiyesin­i açıkladı. Geoffrey Cox, tartışmalı İrlanda sınırı konusunda, May hükümetini zor durumda bıraktı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye