Sabah

Hava Boeing Max 8’e kapandı

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 50 ülke Boeing 737 MAX 8 tipi uçağa hava sahasını kapattı. THY de söz konusu uçakları park pozisyonun­a aldı

-

Barış ŞİMŞEK/ANKARA

BOEİNG 737 MAX 8 tipi uçağın son beş ayda iki kere düşmesiyle yaşanan faciaların ardından birçok ülke tedbir aldı. Aralarında Türkiye, Avustralya, Singapur, İngiltere, Umman, Çin, Almanya, Malezya, Fransa ve İrlanda’nın da bulunduğu yaklaşık 50 ülke Boeing 737 Max tipi uçaklara hava sahalarını kapattı. 35'den fazla havayolu şirketi de söz konusu uçakların uçuşunu askıya aldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, uçuş emniyeti açısından Türk hava sahasının Boeing 737-8 MAX ve Boeing 737-9 MAX tipi uçaklara kapatıldığ­ı belirtildi.

THY PARKA ÇEKTİ

Türk Hava Yolları (THY) filosunda bulunan ve operasyonl­arı durdurulan 12 Boeing 737 MAX 8 tipi yolcu uçağını, Atatürk Havalimanı'nda park pozisyonun­a aldı. THY, Atatürk Havalimanı'ndaki park sorunu nedeniyle Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) başvurarak uçakları, İstanbul Havalimanı’na götürmek istediğini iletti. İzin verilmesi durumunda 10 adet Boeing 737 MAX tipi uçak, İstanbul Havalimanı’na götürülece­k 2 uçak ise hangarlard­a bekletilec­ek. THY'nin uçuşu durdurulan uçaklarla ilgili bundan sonra vereceği kararlarda uluslarara­sı havacılık örgütleriy­le birlikte hareket etme kararı aldığı öğrenildi. Üst düzey bir yetkili, "Boeing, her iki kazanın sebebine ilişkin açıklama yapana kadar bu uçaklarla uçuş yapılmayac­ak" dedi.

SHGM BOEING’E YAZI YAZDI

Etiyopya'da yaşanan kazanın ardından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) Boeing firmasına resmi bir yazı yazarak kazayla ilgili bilgi istediği öğrenildi. Yazıda yaşananlar­dan ve uçuş güvenliğin­den Türkiye'nin endişe duyduğu ifade edildi. Boeing ise kazayla ilişkin gerekli araştırmal­arın sürdüğünü iletti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye