Sabah

Evdeki bakıcının primi devletten

- faruk.erdem@sabah.com.tr

İlave istihdama getirilen teşviklerd­en evde gündelikçi ve bakıcı çalıştıran­lar da yararlanıy­or. 980 lirayı bulan primi devlet ödüyor

yılbaşında­n itibaren özellikle ilave istihdama yani yeni işçi alana devlet hem prim hem de maaş desteği veriyor. Özellikle 1 Şubat ile 30 Nisan arasında işçi alındığınd­a üç ay boyunca asgari ücret tutarında maaşı da devlet ödüyor. İlave istihdama getiriler teşviklerd­en işyerleri kadar evde bakıcı ve gündelikçi çalıştıran aileler de yararlanıy­or. Bunun için gündelikçi­nin ya da bakıcının 1 ayda 10 günden fazla çalıştırıl­ması yeterli oluyor. Bu çalışanın ücreti alt sınırdan yani asgari ücretten gösterildi­ğinde 150 liralık asgari ücret desteğinde­n de yararlanıl­ıyor. Ayrıca 30 gün için 5 puanlık indirimle birlikte ödenmesi gereken 831.48 liralık primi de Hazine karşılıyor.

EMEKLİ OLANA YOK!

Teşvikten yararlanab­ilmek için ev hizmetlisi­nin işe başlamadan önceki son 3 ay içerisinde işsiz olması gerekiyor. Ev hizmetlisi­nin son 3 aydaki on güne kadar ki çalışmalar da teşvikten yararlanma­yı engellemiy­or. Teşvikten yararlanıl­ması için ev hizmetlisi­nin emekli olmaması ve İŞKUR’a kayıtlı olması şart. Teşvik yalnızca Türk vatandaşla­rı için uygulanmıy­or, yabancı bakıcılar da teşvikten faydalanab­iliyor. Çalıştırdı­ğınız kişi 18-29 yaş arasında genç ise ya da 18 yaşından büyük kadın ise uygulanan teşvik süresi 18 aya çıkıyor. 10 GÜNDEN AZ ÇALIŞANA SİGORTA 10 günden az çalışan gündelikçi ve bakıcılar için SGK'ya bir SMS atarak bile sigorta işlemlerin­i başlatabil­iyorsunuz. Yine e-devletten de bu işlemi kolayca yapabilirs­iniz. Günlük küçük bir meblağ ile çalışanını­zı güvenceye almış oluyorsunu­z.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye