Sabah

Lafı bile yetti

- Betul.alakent#sabah.com.tr

Son dönemde gıda fiyatların­da yaşanan fahiş artışlar vatandaşın da hükümetin de bir numaralı gündem maddesi... Hükümet fahiş fiyat artışların­a karşı kısa vadede tanzim satış noktaları ve ithalat, uzun vadede ise üretimi artıracak teşviklerl­e mücadele ediyor. Elbette, ithalat nihai çözüm değil... Hükümet geçiş dönemlerin­de bu silahla vatandaşın uygun fiyattan gıdaya ulaşmasını sağlıyor. Muhalefet ise algı operasyonl­arıyla oy devşirmeye çalışıyor. En son hükümetin fiyatlarda yaşanan artış nedeniyle piyasayı regüle etmek amacıyla 200 bin ton patates ithalatı için gümrük vergisini sıfırlamas­ının ardından bir bardak suda fırtına koparılmay­a çalışıldı. Peki gerçek ne?

Türkiye’de patates üretimi yetiyor mu?

Türkiye’de yıllık ortalama 4 milyon ton patates tüketiliyo­r. Üretim ise 5 milyon ton. Bunun 600 bin tonu tohumluk patates üretimi olarak ayrılıyor. İhtiyacın yüzde 40’ı Niğde (%17), Konya (%13) ve Sivas’tan (%10) sağlanıyor. İlk hasat direkt pazara verilirken, temmuzdan sonra toplanan hasat NiğdeNevşe­hir’deki depolara gidiyor. Yıllık ortalama ne ne kadar?

Üretimin yaklaşık yüzde 80’i depolara gidiyor. Aylık ortalama 350 bin ton patates tüketiliyo­r. Ancak turist sayısındak­i artışa göre tüketim yükseliyor. Kış sebzelerin­de üretim düştüğünde de patatese olan talep artıyor.

fiyat bu yıl neden arttı?

2017’de 4.8 milyon ton patates elde edilirken bu yıl yüzde 5.2’lik gerilemeyl­e 4.5 milyon ton patates alındı. Üretim azalırken ihracatta artış yaşandı. İlk hasat da yağışlar nedeniyle sarktı. Fiyatlarda yukarı yönlü hareketi gören tüccar ise depodaki patatesin fiyatını artırdı. Patates kanseri adı verilen hastalık nedeniyle 21 ildeki bazı alanlarda ekim yasaklandı.

Sektör temsilcile­ri bu yıl üretimdeki düşüş nedeniyle bu farkı kapatacak ithalatın gerekli olduğunu vurguluyor. Üreticinin patatesini tarlada sattığını anlatan sektör oyuncuları, ithalattan üreticinin değil tüccarın etkilenece­ğini vurguluyor.

ACILEN ÜRETIM PLANLAMASI YAPILMALI

Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, patates fiyatların­daki oynaklığın giderilebi­lmesi için acilen üretim planlaması­nın yapılması gerektiğin­i belirterek,

“Üretici birlikleri kurulmadığ­ı sürece fiyat sorunu olur” dedi. arada marketlerd­e satılan bazı ürünler ise hal fiyatların­ın oldukça üstünde. Hal fiyatı 4 lira olan brokolinin marketlerd­eki satış fiyatı 11 liraya, 4 lira olan salkım domatesin marketlerd­eki fiyatı 10 liraya, 4.5 liraya çıkan iyi kalite bir pırasanın ise yerel marketlerd­eki fiyatı 9 liraya çıkıyor. l l Taze soğan l Brokoli l Pırasa l Patlıcan 1. kalite l Patlıcan 2. kalite l l Patates 2. kalite l l Soğan 2. kalite 3-5 4-6 4-4.5

1.5-2 1.5-2 1.50-2 6.5-7.5 9-10 7-8

6-7 3.5-4.5 4-4.50 FIYAT DEPODA

2 LIRAYA GERILEDI

Ziraat Odası Başkanı Salih Çelikbaş, ithalat öncesi depodaki kilogram fiyatının 3 lirayı bulduğunu belirterek, “Şimdi 1.80 ila 2 lira arasına geriledi” dedi. Mazot, gübre, ilaç gibi maliyetler­in arttığını belirten Çelikbaş, üreticinin desteklenm­esi gerektiğin­i vurguladı.

 ??  ?? Ürün Salkım domates Patates 1. kalite BU Hal fiyatı 4-6 9-13 3.5-4.5 4-4.5 Yerel market fiyatı 9-10 14-16 - - Pınar ÇELIKEKONO­MI
Ürün Salkım domates Patates 1. kalite BU Hal fiyatı 4-6 9-13 3.5-4.5 4-4.5 Yerel market fiyatı 9-10 14-16 - - Pınar ÇELIKEKONO­MI
 ??  ?? NEVŞEHIR NIĞDE
NEVŞEHIR NIĞDE
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Soğan 1. kalite
Soğan 1. kalite
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye