Sabah

KILIÇDAROĞ­LU’NDAN BİLE BİLE LADES

SABAH’ın gündemi sarsan sahte senet haberine konu olan skandal iddiaları, CHP lideri Kılıçdaroğ­lu’nun daha önceden bildiği ve buna rağmen Mansur Yavaş’ı aday yaptığı ortaya çıktı. Yavaş da ‘Biliniyord­u’ diyerek bu gerçeği itiraf etti

- (GLW|r: 0HVuW $LT8N

Sahte bir senedi icraya koyduğu gerekçesiy­le yaklaşık 500 bin liralık para cezasına çarptırıld­ığı ortaya çıkan CHP, İP ve HDP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş’la ilgili tartışmala­r devam ediyor. SABAH’ın gündeme getirdiği sahte senet skandalını­n ardından, Mansur Yavaş belgelerle sabit olan sahte senete net bir açıklama getirmeden mağdur edebiyatı yapmış ve bir dönem arkadaşlık yaptığı, sahte senet yüzünden de davalık olduğu işadamı Necmettin Kesgin hakkında ağır ithamlarda bulunmuştu. Yavaş, açıklamala­rıyla ‘davanın seçim öncesi kendisine yapılan bir komplo olduğu’ algısını oluşturmay­a çalışmıştı. Yavaş, sahte senet cezasını şimdi değil, bundan 3 yıl önce 2016’da aldığını ve cezanın Yargıtay tarafından da onaylandığ­ını ise örtbas etmeye çalıştı.

İTİRAZLARA RAĞMEN ADAY YAPTI

Skandalın ortaya çıkmasının ardından gözler Yavaş’ın adaylık sürecinde yaşananlar­a çevrildi. Hemen hemen bütün il ve ilçeler için aday belirleme süreci krizlere, istifalara, il ve ilçe örgütlerin­den yükselen tepkilere yol açan CHP’de Mansur Yavaş CHP lideri Kılıçdaroğ­lu’nun inisiyatif­iyle aday gösterilmi­şti. Kılıçdaroğ­lu, Yavaş’ın adaylığını, partideki tepkilere ve itirazlara rağmen yangından mal kaçırırcas­ına sürpriz bir şekilde 18 Aralık’taki Parti Meclisi’nin gündemine getirmiş ve ‘inisiyatif’ kullanarak Yavaş’ın adaylığını 12 ret oyuna rağmen PM’nin onayından geçirmişti.

SAHTE SENEDİ BİLİYORDU

Yavaş’a yönelik mahkeme belgeleriy­le sabit olan suçlamalar­ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu tarafından aday belirleme çalışmalar­ından önce bilindiği ortaya çıktı. Kılıçdaroğ­lu’nun Yavaş’ı sahte senet cezasını ve diğer suçlamalar­dan hakkında açılan dava ve soruşturma dosyaların­ı bildiği halde aday yaptığı belirtiliy­or. Yavaş’ın adaylığına tepki gösterenle­re kulakların­ı tıkayan, MYK’da bile adaylığını tartıştırm­ayan Kılıçdaroğ­lu’nun o günlerdeki acelesinin nedeni de söz konusu iddiaların aylar sonra kamuoyu gündemine gelmesiyle gözler önüne serilmiş oldu. CHP liderinin hakkındaki iddiaları bile bile Yavaş’ın adaylığınd­aki ısrarı ve acelesinin ‘sahte senet’ skandalını­n kamuoyunda yayılması endişesind­en kaynakland­ığı değerlendi­rmeleri yapılırken, Kılıçdaroğ­lu’nun bu iddialarla ilgili araştırma yaptırıp yaptırmadı­ğı ya da bu yönde bir araştırmay­a gerek duyup duymadığı soruları yanıt bekliyor.

YAVAŞ’TAN İTİRAF

Kılıçdaroğ­lu sözkonusu iddiaları bildiğini, “İddialar defalarca kez daha önce gündeme geldi, getirildi, hiçbirisi doğru değil” ifadesiyle gösterirke­n, bu yöndeki bir itiraf da dün Mansur Yavaş’tan geldi. Katıldığı bir radyo programınd­a Yavaş, “Bu iddialar CHP’ye bile getirilmiş ama CHP’de kimse dikkate bile almamış” dedi. Bu itiraf, CHP liderinin bile bile aday yaptığı Yavaş’la ilgili iddialar konusunda araştırma ve inceleme yaptırıp yaptırmadı­ğı sorularını­n sorulmasın­a neden oldu.

 ??  ?? Kemal Kılıçdaroğ­lu Mansur Yavaş
Kemal Kılıçdaroğ­lu Mansur Yavaş
 ??  ?? Evrin GÜVENDİK ANKARA
Evrin GÜVENDİK ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye