Sabah

Türkiye’nin konut stoku çıkıyor. Tapusuz ev kalmayacak

-

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Koza Girişim Hızlandırm­a Programı’nda, Başkan (rdal Bahçıvan’ı dinliyoruz; “sana yici geleneği ile Türkiye’nin geleceğini birleştiri­p başara cağız.”

Koza, tırtılın etrafına ipek salgısıyla kendini kaplama hali… Bir sonraki adımında kelebe ğe dönüşürken ardın da çok değerli ipeği bırakacak olan tır tıl… Girişimci lügatinde karşılığı, yeni şirket leşen fikirleri koruma geliştirme süreci.

İSO’nun Koza projesiyle girişimcil­er geleceğin sanayicisi­ne dönüşecek ise var demektir. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı

kamunun girişimciy­e destek oranının

olsan tek ülke olduğumuz gerçeğinde­n hareketle özel sektör devlerini de bu alanda gayret

çağırıyor. Programın panel bölümü katılımcıl­arından TOBB İstanbul Genç Girişimcil­er İcra Kurulu Başkanı Kemal Karabel, girişimcil­ik tutkusunu öldürme

yeni sanayicile­r oluşturman­ın hayati önemine vurgu yaptı.

Arz Portföy’den

sorununu gündeme taşıdı. Doğrudur; yüksek sermaye akını olmayan, ucuz finansmand­an yoksun, kalifiye insan kaynağı eksiği ve geniş pazar imkânından yoksun coğrafyala­rda girişim kozalarını­n daha akıllıca yönetilmes­i gerekiyor.

Panelde otel halı hurdaların­dan plastik üreten girişimiyl­e Hagelson’un kurucu ortağı Soner Alayurt; işe yeni başlayanla­rdan sanayicile­re mesaj aktarıyor; “biz henüz tanışmadığ­ınız varis leriniziz. Bizim gibi yeni farklı projeleriy le gelen girişimcil­ere yatırım yapmaktan çekinmeyin.”

Gelelim benim başlıkta sözünü ettiğim teşvik-obur zombi girişimcil­ere… İçinde bulunduğum veya izlediğim yüzlerce girişim projesinde dikkatimi çeken tehlike, eşitlik adına adaletsizl­iğe yol açan teşvik yağmurları ve zombi girişimci popülasyon­unun fazlalığı.

Zombi, hayattan besle nen ama ölüm üreten, bulduğu her teşviki yiyen ama bir şey üretmeyen hayat formları… Üniversite­ler, KOSGEB, TÜBİTAK, kamu… Girişim teşvikleri­ni alıp zombi gibi ortalıkta “yeni teşvik” peşindekil­erin de sistemden çıkarılmas­ı gerekir.

Bu açıdan İSO’nuı koza projesi bir yandan eğitim diğer yandan mentorluk hizmetiyle adeta girişimci vızıltısın­dan arı kovanına dönmüş ortamda, gerçekten başarı potansiyel­i taşıyanlar­ı ayrıştırıp yücelt mesi önem kazanıyor. Arı kovanları girişimci ekosis temi ise buna çomak sokma yerine onlara daha çok petek sunmak ve neticede bal üret mek esas olmalıdır.

seref.oJu]#sabaK.com.tr

 ??  ??
 ??  ?? bu işte devletin başat rolü Fatih Kacar, yinde göstermeye den, Mehmet %95 düze
Murat Onuk, “bilgi yer yerde ancak çalışan bilgi nere de?”
bu işte devletin başat rolü Fatih Kacar, yinde göstermeye den, Mehmet %95 düze Murat Onuk, “bilgi yer yerde ancak çalışan bilgi nere de?”
 ??  ?? Şeref OĞUZ
ÖNERİ-YORUM
Şeref OĞUZ ÖNERİ-YORUM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye