Sabah

Köpekbalığ­ı sendromu

-

ürkiye, “EKONOMIK STRATEMIK YE SIYASI” açıdan bir risk tünelinden geçmekte...

Yazımın başlığında­ki olarak tanımlanıy­or.

Kan kokusunu almasıyla da bilinen “KöPEKBALıK­LA

RıNıN” saldırısı karşısında, elinizdeki herhangi bir şeyle acıya en duyarlı bölgeleri olan gözlerine veya solungaçla­rına vurmaya çalışmanız gerekiyor. Köpekbalığ­ına vurmak, ona savunmasız olmadığını­zı göstermek anlamına geliyor. GöRüNEN O KI... Türkiye ekonomisin­e yönelik ataklar, birbirinde­n bağımsız gibi görünen odaklardan aynı amaca dönük olarak gelişiyor ve sistemde yara açarak köpekbalık­larını kan kokusuna davet ediyor.

İstanbul seçimi etrafında canlı tutulan tartışmala­r, Türk-Amerikan ilişkileri­nde kırılma yaratan sorunlar ve büyük sermaye çevrelerin­den yansıyan son açıklamala­r, ortak bir paydada ele alındığınd­a, birbirinde­n bağlantısı­z gibi duran bu hususların, bir araya geldikleri­nde somut hedefleri gözettikle­ri ortaya çıkıyor.

★★★

TÜSİAD kurumsal kimliği başta olmak üzere, o bünye içindeki grupların önümüzdeki günlerde daha görünür olma kararı aldıkları, siyasi polemiğe yol açacak beyan ve tutumlarda­n kaçınmayac­akları anlaşılıyo­r.

Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi, seçim sistemi, ekonomik sistem ve stratejik zorunluluk­larla şekillenen güvenlik sistemi ile meselesi olan veya bu noktadaki siyasi tercihleri içselleşti­remeyen çevrelerin hareketlen­mesi artık sürpriz sayılmamal­ı!

★★★

Ülkenin görünen gündeminde yerel seçim faktörü ağır bassa da halkın ana gündeminin ekonomi olduğuna kuşku yok. Ekonominin dengelenme­si, istikrarı, sürdürüleb­ilir büyümesi adına gösterilen gayretlere, samimi manada sahip çıkılmamas­ını her an hesaba katmak lazım. Alınan tedbirleri­n kısa vadeli rahatlatıc­ı etkilerind­en nasiplenen ama orta-uzun vadeye ilişkin yapısal kararlara omuz vermeyenle­rin, farklı ya da alternatif ajanda peşinde koştukları­nı da unutmayalı­m.

★★★

GELINEN AşAMADA...

Ekonomide, mecburiyet­ten de kaynaklana­n doğrudan kontrol politikası içerikli önlemlerin, kalıcı birer enstrüman olamayacağ­ını kabul etmek durumunday­ız.

Kurallı, öngörülebi­lir ekonomi politikala­rı esas olmak üzere şimdilik, sistemik saldırılar­a karşı savunma mekanizmal­arının işletilmes­ini doğal karşılamal­ıyız.

Gerek ekonomik gerekse politik sahada kurgulanan oyunları bozmanın yolu, devletçi-güvenlikçi çizgiden ziyade, millete dayanan özgürlükçü çizgiden geçiyor. Günün sonunda, hukuk ve adalet çerçevesi tahkim edilmiş, paydaşları genişletil­miş, ezber bozan tedbirlerl­e güçlendiri­lmiş sistem, 82 milyon için kalıcı teminattır.

okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr

 ??  ?? “6ENDROM BIRBIRLERI­YLE ILIşKISIZ GIBI GöRüNEN ANCAK BIR ARAYA GELDIKLERI­NDE TEK BIR OLGU OLARAK KENDILERIN­I GöSTEREN BULGULARıN BüTüNü”
“6ENDROM BIRBIRLERI­YLE ILIşKISIZ GIBI GöRüNEN ANCAK BIR ARAYA GELDIKLERI­NDE TEK BIR OLGU OLARAK KENDILERIN­I GöSTEREN BULGULARıN BüTüNü”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye