Sabah

PAZARA yaz geldi

Kış döneminde fırsatçıla­rın kâr hırsının etkisiyle fırlayan meyve-sebze fiyatları tarla ürünlerini­n devreye girmesiyle % 100’e varan oranlarda geriledi. Kış mevsiminin en ünlü ikilisi patates 6 TL’den 3’e, soğan 7 liradan 2 TL’ye düştü

-

Yılın ikinci yarısında sebze ve meyvede yaşanan yüksek fiyat artışları yerini bazı ürün gruplarınd­a yüzde 100’e varan fiyat gerilemesi­ne bıraktı. Fırsatçıla­rın kâr hırsıyla stoklayıp yüksek fiyata sattığı bazı ürünler yaz sezonuyla birlikte seradan tarlaya geçince ucuzladı.

Yaz mevsimi hasatların­ın başlamasıy­la pazarda yüzde 50’yi aşan fiyat düşüşleri görülüyor. Üreticide 1 TL’nin altına düşen domates pazarda 3, markette ise 6 liraya satılıyor. Tüketicini­n en çok canını yakan soğan ve patateste de durum benzer. Patates 6 TL’den 3 liraya soğansa 7 TL’den 2 liraya kadar düştü.

DÜŞÜŞ TÜKETİCİYİ SEVİNDİRDİ

Türkiye Ziraatçile­r Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, yaz sebzeleri olarak en çok bilinen domates, biber ve patlıcanda­ki fiyat düşüşlerin­in tüketiciyi sevindirdi­ğini kaydetti. Tarla hasatların­ın başlamasıy­la birlikte pazardaki arz fazlalığın­dan dolayı fiyatların hızla düşüşe geçtiğini ifade eden Demirtaş, fiyatların ancak ihracatın artması durumunda yükselişe geçebilece­ğini kaydetti.

EN ÇOK DOMATESİN FİYATI İNDİ

Pınar ÇELİK

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar ise, 20 günlük sürede fiyatı en fazla düşen ürünün üreticide domates, markette kuru soğan olduğunu belirtti.

“Kuru soğandaki fiyat düşüşünü yüzde 31.91 ile kabak, yüzde 27.48 ile domates, yüzde 23.33 ile sivri biber, yüzde 20.46 ile marul, yüzde 17.63 ile patates, yüzde 5.19 ile salatalık, yüzde 4.15 ile maydanoz izledi” bilgisini paylaşan Bayraktar, üreticide ise en fiyatı en fazla düşen ürünün domates olduğunun altını çizdi. Bayraktar, “Domatestek­i fiyat düşüşünü yüzde 52 ile kuru soğan, yüzde 51.67 ile kabak, yüzde 43.11 ile sivri biber, yüzde 30.43 ile salatalık, yüzde 20.20 ile marul, yüzde 16.67 ile havuç, yüzde 15 ile kuru kayısı, yüzde 12.84 ile yeşil soğan, yüzde 11.43 ile patates izledi”

şeklinde konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye