Sabah

Kadınlara çift maaş

Eşini ya da babasını kaybeden kadınlar çift maaş alabiliyor. Kadının çalışması ya da emekliliği maaşı etkilemiyo­r. Hem babadan hem eşten maaş almak için belli şartlar var

-

Paket, yıllık 46.2 milyar dolar tutan hammadde, ara malı ve makine sektörü ithalatına da darbe vuracak. Bu alanlarda ithalatı önlemek için verilen kredilerde­n en büyüğü... Paket

Sosyal güvenlik mevzuatımı­z vefat eden sigortalıl­arın geride kalan eş ve çocukların­ı koruyan düzenlemel­er içeriyor. Bunların önemli bölümünü ise eşlere ödenen ölüm maaşı ile çocuklara ödenen yetim maaşı oluşturuyo­r. Eşi vefat eden kişinin erkek ya da kadın olmasına bakılmaksı­zın belli şartlarda maaş hakkı var. Burada ölüm maaşında kişinin sadece evli olup olmadığına bakılıyor. Yani emekli ya da çalışıyor olması maaş almasını engellemiy­or.

KURUMLARA BAKILIYOR

Kocası ölen kadına; kocasının sigortalıl­ık süresi uygunsa, kadının geliri olup olmadığına bakılmaksı­zın aylık bağlanıyor. Yetim kalan kız çocukların­a evlenmedik­leri ve çalışmadık­ları sürece, erkek çocuklara da öğrenci oldukları sürece (25 yaşa kadar) maaş ödeniyor.

En çok merak edilen mesele, bir kadının hem ölen kocasından hem de ölen babasından iki maaş alıp alamayacağ­ı. Bu durum 2008 yılı öncesinde potansiyel­in altında kalan kapasitele­r devreye alınacak. farklı kurumlar olmak şartıyla geçerli oluyordu. Ancak 2008 ile birlikte çift maaşın önü de kapanmış oldu. Yine de ölüm tarihine göre bazı durumlarda çift maaş ödeniyor.

EN AZ 900 GÜN LAZIM

Dul maaşında, 01.10.2008'den sonra BağKurlula­r ve Emekli Sandığı'na tabi olanlar için 1800 gün, SSK'ya bağlı olanlar için ise 900 gün prim ödeme aranıyor. Bundan önceki durumlarda eksik günler doğum ya da askerlik borçlanmas­ıyla tamamlanab­ilmekteydi. Ama şimdi kabul edilmiyor. Yetim maaşı alanların da tek bir geliri olmasına bakılıyord­u. Ancak geçtiğimiz günlerde Yargıtay 21. Hukuk dairesi bir karar ile hem anneden hem babadan yetim maaşı alınabilec­eğine hükmetti. Paketi’yle ilgili olumsuz algı oluşturmay­a çalışan İngiliz haber ajansı Reuters’a Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan tepki geldi. Yapılar açıklamada “Ajans, haberiyle, Türkiye’nin ihracat potansiyel­ine ve yerli üretime çok önemli destek sağlayacak olan paketin ithalatı artıracağı yönünde olumsuz kanaat oluşturmay­a çalışmakta­dır. İlgili haber ajansı, bir süredir Türkiye ekonomisin­i doğrudan hedef alan haberlerle aleyhte algı oluşturma çabası içerisinde bulunmakta­dır. Her fırsatta Türkiye ekonomisin­in imajını zedeleme ve güveni sarsma gibi amaçlarla kasıtlı bir ajanda yürüten ilgili haber ajansının tutumu, tarafsız yayıncılık ilkeleriyl­e örtüşmemek­tedir” denildi.

 ??  ?? faruk.erdem@sabah.com.tr
faruk.erdem@sabah.com.tr
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye