Sabah

Şimdi İzmirliler­e tepeden bakıyor

‘Sözde halkçı’ Soyer, doğal sit alanındaki Şato Restoran’ı başkanlık konutu yaptı. Konutun etrafını da jiletli tellerle çevirten Soyer’e tepki yağdı: Yanlıştan dön, İzmir’e yukarıdan bakan belediye başkanı olma

-

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Tunç Soyer, tüm tepkilere rağmen tescilli ve doğal sit kapsamında yer alan tarihi Şato Restoran’ı başkanlık konutuna dönüştürdü. Taşınmadan kısa süre önce de tarihi yapının etrafı İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı­na bağlı ekiplerce jiletli dikenli tellerle çevrildi. Bir hafta on gün süren tadilatın ardından Soyer ailesi geçtiğimiz günlerde tarihi mekâna taşındı.

TADİLAT SKANDALI

CHP’li Soyer, gelen tepkiler üzerine ‘tadilat yapmadık’ dedi. Ancak basına yansıyan görüntüler Soyer’i yalanladı. Tarihi yapının içindeki yıkık duvar görüntüler­i ve döşenen doğalgaz hattı dikkat çekerken, tarihi yapıda yapılan tadilat çalışmalar­ı için koruma kurulundan izin alınıp alınmadığı konusu gündeme geldi. Mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan yapının tescilli olması ve içinde bulunduğu alanın da hem arkeolojik hem de doğal sit kapsamında yer alması İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları­nı Koruma Bölge Kurulu’nu da harekete geçirdi.

SABAH Egeli ekinde yer alan haberleri ihbar kabul eden Koruma Kurulu, Konak Belediyesi’ne yazı yazarak konuta dönüştürül­en Şato Restoran’da yapılan iş ve işlemleri sordu. Kurul, belediyede­n çalışmalar hakkında kendilerin­e ivedi olarak bilgi verilmesin­i istedi. Konak Belediyesi’nden gelecek yanıta göre tescilli yapıdaki son durumu yerinde tespit etmek amacıyla Koruma Kurulu’nun başkanlık konutuna dönüştürül­en mekanda inceleme yapabilece­ği öğrenildi.

Uzmanlar bu tür tarihi yapılarda yapılacak her türlü iş ve işlemin izne tabi olduğunu beliterek, “Sadece tadilat değil bu tür tescilli yapılarda yakıt değişikliğ­i dahi kurul onayına tabidir. Her ne kadar yapının mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait olsa da tesisat döşenmeden önce mutlaka projesi kurula onaylatılı­p izin alınması gerekir. Aksi durumda sorumlular hakkında Kültür ve Tabiat Varlıkları­nı Koruma Kanunu’na muhalefett­en yasal işlem başlatılır” dedi.

 ??  ?? Soyer’in, taşınmadan önce konutun çevresini jiletli tellerle çevirtmesi dikkat çekti. EUWDQ *hRCANER İZMİR Tunç Soyer
Soyer’in, taşınmadan önce konutun çevresini jiletli tellerle çevirtmesi dikkat çekti. EUWDQ *hRCANER İZMİR Tunç Soyer

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye