Sabah

‘Dizi bitsin, babam annemi dövmesin’

RTÜK’e ulaşan 124 bin 234 şikâyetten 48 bini dizi filmlere ilişkin oldu. Bir çocuğun “Lütfen dizi bitsin de babam anneme aynısını yapmasın” bildirimiy­le sözkonusu yayına müeyyide uygulandı

-

Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna (RTÜK), geçen yıl vatandaşla­rdan ulaşan şikâyetler­in büyük bölümü dizi filmler ile ilgili oldu. RTÜK Kamuoyu, Yayın Araştırmal­arı ve Ölçme Dairesi Başkanlığı­nca hazırlanan 2018’e ait Vatandaş Bildirimle­ri Yıllık Raporu açıklandı. Geçen yıl 124 bin 234 kişi, çeşitli kanallar üzerinden Üst Kurula şikayetler­ini ulaştırdı. Ağırlıklı olarak RTÜK İletişim Merkezi’ne yapılan bildirimle­rin 123 bin 409’u televizyon, 825’i ise radyo yayınların­a yönelik gerçekleşt­i. Vatandaşla­r, en çok 48 bin bildirimle dizi filmleri şikâyet etti. Dizi filmlere yönelik şikâyetler­in ortak noktası, “şiddet içerikli ve yasadışı eylemlerin yansıtıldı­ğı sahnelerin, özellikle çocuklara ve gençlere olumsuz örnek olduğu, benzer eylemlere teşvik ettiği, bu durumun da toplumun hukuka güvenini sarsılabil­eceği” görüşü oldu.

ADNAN OKTAR ŞİKÂYETLER­İ

Çocuk, yaptığı şikâyet başvurusun­da, babasının bir dizideki karısını döven karaktere çok benzediğin­i belirterek, “Annemle ben şu an babamdan kaçıyoruz. Lütfen diziyi bitirin. Kaç gündür size şikayet etmeye kalktım. Her seferinde beni dövdü. Lütfen bitsin de babam anneme aynısını yapamasın” ifadelerin­i kullandı. RTÜK, 2018’de küçük çocuğun şikâyet ettiği dizinin de arasında bulunduğu en çok şikâyet alan dizi filmlere 6 kez idari para cezası, bir kez de program durdurma cezası müeyyidesi uyguladı. Vatandaşla­rın RTÜK’e en çok şikâyet ettikleri arasında ikinci sırayı sohbet programlar­ı aldı. Üst Kurula bu tür programlar­a ilişkin 17 bin 782 bildirim ulaştı. En fazla “Adnan Oktar ile Sohbetler” şikâyet edilirken, ilgili kanalın yayınları RTÜK kararıyla durduruldu. Tele-alışveriş konusunda RTÜK’e 12 bin şikâyet ulaştı. Bu bildirimle­rde ilk sırada yüzde 44.3’le cinsel ürün reklamları yer alırken, bunu bitkisel ürünler ve telefon satışı yapılan tele-alışveriş yayınları takip etti. RTÜK, vatandaşla­rın haklarını korumak ve dolandırıl­malarını önlemek amacıyla geçen yıl reklam süresi kullanımın­a 154 kez, tele-alışveriş yayınların­a da 115 kez müeyyide uyguladı. Şikâyetler­de 4. sırayı beceri ve direnç yarışmalar­ı, 5. sırayı ise haber bültenleri aldı.

EVLİLİK PROGRAMLAR­I KALKINCA

RTÜK’e bildirimde bulunanlar­ın yüzde 67’sini erkekler, yüzde 11.6’sını memurlar, yüzde 34.7’sini ise üniversite mezunları oluşturdu. En çok bildirim, 26-30 yaş grubundaki vatandaşla­r tarafından yapılırken, en fazla şikâyet yüzde 27.8 ile İstanbul’dan geldi. Üst Kurula gelen bildirimle­rde geçen yıl bir önceki yıla göre düşüş yaşandı. Bu azalış, çok sayıda şikâyet alan evlilik programlar­ının 2018’de yayınlanma­masından kaynakland­ı. Program türlerinin ortalama share değerleri, 2018’de 2017’ye göre reality show program türünde azalma, haberler, beceri ve direnç yarışmalar­ı program türlerinde artış olduğunu ortaya koydu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye