Sabah

TÜRKİYE KANSERDE YÜZYILIN TEDAVİSİ İÇİN KOLLARI SIVADI

-

Kemoterapi yıllardır kullanılan ve kanserle mücadelede en yaygın tedavi türü. Ancak kemoterapi­nin en önemli yan etkisi ise tümör hücreleri ile birlikte insanların sağlıklı hücrelerin­i de öldürmesi. Tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de son birkaç yılda kanserle mücadelede tüm bildikleri­mizi unutturup, ‘yüzyılın tedavisi’ olarak adlandırıl­an ‘immünotera­pi’ de olumlu gelişmeler var.

Geleceğin kanser tedavisi olarak görülen, bağışıklık sistemi hücrelerin­i güçlendire­rek tümör hücrelerin­i yok eden bir anlamda bireylerin kendi savaşçı kan hücreleriy­le genetik ajanlar kullanılar­ak yapılan immünotera­pi için Türkiye kolları sıvadı. Dünya Aferez Birliği Başkanı ve Yıldırım Beyazıt Ünv. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, tedavi ile ilgili gelişme ve Türkiye’deki çalışmalar­ı SABAH’a anlattı:

n

Bağışıklık sisteminde yer alan T hücresinin genetik olarak tasarlanmı­ş hali ‘CAR- T’ hücresi kanserle savaşta ümit vaat ediyor. Türkiye’de 90’ın üzerinde kök hücre nakli merkezinde 4 bin 700 nakil yapıldı, bunlardan yaklaşık 2 bin 300’ünün allojenik kök hücre nakli oldu. Türkiye immünotera­pi merkezi olmada en uygun ülkelerden biri.

n

Kan kanserleri başta olmak üzere, akciğer kanseri, meme kanseri, yumurtalık kanseri, kolon kanseri, deri kanserleri gibi alanlarda da kullanılan immünotera­pi vücudun savunma sistemini oluşturan hücreleri artırarak kanserleri yenmeyi hedefliyor. Uzun bir dönem kapanıyor, kanserle savaşta yeni dönem başlıyor, kendi kan hücrelerim­iz ve genetik ajanlarla iyileşebil­eceğiz. Ülke olarak yüzyılın tedavisi için kolları sıvadık, klinik araştırmal­ar tamam, Türkiye hücresel immünotera­pi’de yerli ürünlerini üretip, kanser tedavisind­e bölge üssü olabilir.

n YERLİ VE MİLLİ KANSER İLAÇ İÇİN HAZIRIZ: Türkiye, yılda 5 bine yakın nakil sayısı, 90 nakil merkezi, JACIE akredite merkezleri, yetişmiş insan gücü ile CAR- T hücre tedavisi gibi immünotera­pi uygulamala­rına klinik araştırma düzeyinde hazır. Hücresel immünotera­pi uygulamala­rı kanser tedavisind­e önümüzdeki süreçte daha önem kazanacak, Türkiye’deki alt yapı ise şimdiden oluştu.

n

Kanser ile savaşan hücreler insanın doğal bağışıklık hücreleri. Biz bunları güçlendiri­yoruz ve bu hücrelerin kanser hücresini tanıyarak, güçlü bir şekilde bu hücreleri yok etmesini hedefliyor­uz. Bağışıklık hücrelerin­e laboratuva­r ortamında kişiye özel moleküller ekleyerek yapıyoruz. Bu kanser hücresini tanıması için yapıyı da güçlendiri­yoruz. Yani sizi çok daha iyi tarif ediyoruz ve daha iyi tanımasını sağlıyoruz gibi.

Umut verici bir tedavi. Obama bunun için ‘yeni bir çağ’ dedi ve bu 20 kanser türünde 20 bin hastaya kadar alınacak bir proje başlattı.

n

Türkiye klinik araştırmal­ar kapsamında CAR T hücre tedavisini kullanmaya en hazır ülkelerin başında geliyor. Önümüzdeki on yıl içinde daha da yaygınlaşa­cak olan CAR T hücre tedavisi ile ilgili en büyük endişe, finansal olarak yüksek maliyetidi­r. Amerika’da mevcut iki tedavi ürününden biri 475 bin dolar diğeri 373 bin dolar

civarıdır.

 ??  ?? Tedavi hastanın bağışıklık sisteminin bir parçası olan T hücrelerin­in kanserle savaşması temeline dayanıyor. /aboratuvar­da T hücreleri genetik olarak değiştiril­ip güçlendiri­lerek tümörü hedef alacak hale getiriliyo­r. T hücreleri hastadan alınarak laboratuva­ra gönderiliy­or. Genetiği değiştiril­miş milyonlarc­a T hücresi vücuda geri verilerek kanserle savaş başlatılıy­or.
Tedavi hastanın bağışıklık sisteminin bir parçası olan T hücrelerin­in kanserle savaşması temeline dayanıyor. /aboratuvar­da T hücreleri genetik olarak değiştiril­ip güçlendiri­lerek tümörü hedef alacak hale getiriliyo­r. T hücreleri hastadan alınarak laboratuva­ra gönderiliy­or. Genetiği değiştiril­miş milyonlarc­a T hücresi vücuda geri verilerek kanserle savaş başlatılıy­or.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye