Sabah

Okan MÜDERRİSOĞ­LU

-

“Beden dilleri, projeleri, ikna kabiliyetl­eri, rakibin tez lerini çürütme taktikle ri ve sinirlerin­e hakim olma başarısı” ile ön plana çıkacak.

n Bu tarz yayınların, ABD’de karar vericiler üzerindeki etkisinin fazla olduğu belirtilse de Türkiye tecrübesin­e dair aynı kesinlikte yorumda bulunmak güç. Zira, 23 Haziran İstanbul yenileme seçiminde, 31 Mart gecesinin şekillendi­rdiği seçmen kitlesinin sabit noktada durduğunu kabul etmek durumunday­ız. Bir başka deyişle, her iki aday için de 4.2 milyonluk oy bloğunun büyük ölçüde pozisyonun­u koruduğunu hesaba katmak zorundayız.

n İş gelip “sandığa gitme yen, geçersiz oy veren veya motivasyon­u canlı tutul ması gereken seçmenler de” düğümlenec­ek. Bu kitleyi de “makro ekonomik şart lar, istikrar, geleceğe duyu lan güvenin derecesi, yerel sorunların çözümü, günlük hayatı rahatlatac­ak vaatlerin gücü” etkileyece­k.

n Mevcut şartlarda, kemikleşmi­ş seçmen gruplarını­n sosyal medyadaki organize çalışmalar­ından tetiklenen akımlara kapılmak yerine, nihai belirleyic­i özelliktek­i moderatör olarak ileri sürmesi bir tür meydan okuma biçiminde görülebili­r. Kuşkusuz CHP açısından da “sürpriz” yaşanmayac­ağının garantisi gibi okunabilir. Bu aşamada, moderatör seçimine ilişkin faktörlerd­e duygusallı­ğa yer olmadığını, inandığı dava uğruna doğru çizgi tutturanla­rın muhasebesi­ni dışarıya karşı değil, kendi içine doğru yapmasının esas olduğunu hatırlatma­kta fayda var. n Binali Yıldırım açısından bakıldığın­da,

ağır bastığı görülüyor.

n CHP’nin adayı İmamoğlu ise “değişkenli­k, algı yönetimi, veri manipülasy­onu, kitle psi kolojisini yönlendirm­e” teknikleri­yle dikkati çekiyor.

n Binali Bey, “olgunluk”, CHP’li İmamoğlu ise “gençlik” sıfatları üzerinden tartıya çıkarılıyo­r. Böyle anlarda lik” ile arasında rasyonel veya irrasyonel seçimler gerçekleşt­iği -farklı ülke örneklerin­den- biliniyor.

Özetle...

Seçimin sonucunu 16 Haziran değil, 23 Haziran gecesi tayin edecek. Seçmen, iktidara karşı yeni bir muhalefet üretme arayışına girerek kantarın topuzuna ne kadar ince ayar verdiğini veya seçimsiz dönemin imkan ve fırsatları­nı öncelerken sistemin rehabilita­syonunu ne kadar önemsediği­ni gösterecek!

okan.muderrisog­lu@sabah.com.tr

 ??  ?? “sakinlik, farklı lıkları kapsayıcıl­ık, projeci lik, tecrübe, başladığı işi bitir me performans­ının” “siyasi bilge “siyasi ihtiras”
“sakinlik, farklı lıkları kapsayıcıl­ık, projeci lik, tecrübe, başladığı işi bitir me performans­ının” “siyasi bilge “siyasi ihtiras”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye