Sabah

Denizde sıfır atık seferberli­ği

Emine Erdoğan himayesind­e başlatılan sıfır atık projesi karadan sonra denize de yayıldı. ‘Sıfır Atık Mavi Projesi’ kapsamında, yaz sezonu boyunca denizlerde 50 bin ton atık toplanması hedefleniy­or

- Editör: 'LOHN *hN*gR Tasarım: SHoLO .A<A

doğadan ilham alarak atık malze meleri sanata dönüştüren öğrenciler­in eserleri nin sergilendi­ği stantları gezdi. Atıklardan yapıl mış çiçek tablosu da hediye edilen Erdoğan, Türk Balıkadaml­ar Kulübü ve sahil güvenlik ekipleri nin sabahın erken saatlerind­en itibaren denizden çıkardıkla­rı atıkları inceledi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesind­e başlatılan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürüttüğü, DenizTemiz Derneği (TURMEPA) işbirliği ile hayata geçirilen ‘Sıfır Atık Mavi Projesi’ başladı. Proje kapsamında, yaz sezonu boyunca denizlerde­n 50 bin

ton atık toplanması hedefleniy­or.

VATANİ GÖREV

ülkelerini­n maliye bakanları, Facebook, Google, Amazon ve diğer büyük teknoloji şirketleri­nin kazandıkla­rı ülkelerde vergi yükümlülük­lerini azaltmak için kullandıkl­arı yasal boşlukları kapatmak için küresel ortak kurallar konusunda anlaşma sağladı. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü Projenin tanıtım toplantısı­nda konuşan Emine Erdoğan, “Üç tarafı denizlerle çevrili ve akarsu yatakları açısından son derece zengin olan ülkemizin havasını, suyunu, toprağını temiz tutmak, istisnasız herkesin vatani görevidir” dedi. Dünyada plastik çağın yaşandığın­ı belirten Erdoğan, dünyada 1 yılda 300 milyon ton plastik atık üretildiği­ni belirterek, “BM verilerine göre denizlerde­ki çöplerin yüzde 15’i yüzeyde. Gerisi dipte ve deniz canlıların­ı öldürüyor. Her yıl 8 milyon ton çöp denizlere boşaltılıy­or. Deniz çöplerinin yüzde 80’i karasal nedenler” ifadelerin­i kullandı.

Her yıl yaklaşık 8 milyon ton çöpün denizlere ve okyanuslar­a karıştığın­a işaret eden Erdoğan, (OECD) tarafından 2008 küresel krizinden bu yana yapılan çalışma neticesind­e 125 ülkeden oluşan bir pakt kurdu.

95 MİLYAR EURO KASAYA GİRDİ

Bu ülkelerden 85’i Matrah Aşındırma ve Kar Kaydırma (MAKA-BEPS Base Erosion and Profit Shifting) Eylem Planı’nın altına “Bu, 1 dakikada 1 çöp kamyonunun denize boşaltılma­sı demek. İşte durum bu kadar vahim. Deniz çöplerinin yüzde 80’inin karasal kökenli olduğunu biliyoruz. Yani bizlerin attığı çöpler ve tek kullanımlı­k plastikler sulara karışıyor” değerlendi­rmesini yaptı.

Öte yandan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca deniz çöpleriyle etkin mücadele edilebilme­si için 28 ilin valilikler­ine genelge gönderildi. Genelgenin yürürlüğe girmesiyle denize kıyısı bulunan tüm illerde, valilerin sorumluluğ­unda deniz çöpleri il eylem planları uygulanaca­k. imza attı. OECD hesaplamal­arına göre küresel firmaların yasal boşlukları kullanarak kaçırdığı vergi tutarı 240 milyar dolar. Ülkeler kendi aralarında bilgi paylaşımı yapacak. Bir ülke bilgi talep edecek ya da otomatik bilgi paylaşımı olacak. 2008’de 40 anlaşmaya imza atılırken, 2019 itibarıyla yapılan anlaşma sayısı 5 bini bulmuş durumda. 47 milyon off-shore hesabında 4.9 trilyon euro bir varlık vergi incelemesi­ne girebilece­k. Şu ana kadar yapılan işbirliği neticesind­e 95 milyar euroluk bir vergi devletleri­n cebine girerken vergi cennetleri­nde açılan off-shore hesapların sayısı da yüzde 20-25 oranında azaldı.

 ??  ?? SABAH saatlerind­e Ziya Kalkavan Mesle ki ve Teknik Anado lu Lisesi’nde düzen lenen etkinlikle­rle başlayan proje kap samında aralarında serbest dalış rekort meni Şahika Ercü men’in de bulundu ğu dalgıçlar denizden çöp topladı. Çıka rılanlar arasında ekmek, şişe, poşet, cam tepsi gibi çeşitli gıda ve ev aletleri bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise, projeyle 12 ay boyunca denizleri atıklardan kurtaracak­larını belirtti. Sosyal medyada sıkça paylaşılan Türkiye’nin çöp ithal ettiği haberle riyle ilgili de konuşan Kurum, “İthal çöplerin sebebi hammadde ihtiyacı. Sıfır atık sistemi tam olarak hayata geçtiğinde artık çöp ithal etmeye ceğiz, cari açığı da azaltacağı­z. Proje kapsamın da yıllık 20 milyar lira tasarruf 100 bin kişiye istihdam planlıyoru­z” diye konuştu. Yakın zamanda depozito uygulaması­nın da hayata geçeceğini belirten Kurum, “459 tane mavi bayraklı plajı mız var. Dünyada 3. sıra dayız. 2023’te dünyada birinci olmayı hedefli yoruz” dedi.
SABAH saatlerind­e Ziya Kalkavan Mesle ki ve Teknik Anado lu Lisesi’nde düzen lenen etkinlikle­rle başlayan proje kap samında aralarında serbest dalış rekort meni Şahika Ercü men’in de bulundu ğu dalgıçlar denizden çöp topladı. Çıka rılanlar arasında ekmek, şişe, poşet, cam tepsi gibi çeşitli gıda ve ev aletleri bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise, projeyle 12 ay boyunca denizleri atıklardan kurtaracak­larını belirtti. Sosyal medyada sıkça paylaşılan Türkiye’nin çöp ithal ettiği haberle riyle ilgili de konuşan Kurum, “İthal çöplerin sebebi hammadde ihtiyacı. Sıfır atık sistemi tam olarak hayata geçtiğinde artık çöp ithal etmeye ceğiz, cari açığı da azaltacağı­z. Proje kapsamın da yıllık 20 milyar lira tasarruf 100 bin kişiye istihdam planlıyoru­z” diye konuştu. Yakın zamanda depozito uygulaması­nın da hayata geçeceğini belirten Kurum, “459 tane mavi bayraklı plajı mız var. Dünyada 3. sıra dayız. 2023’te dünyada birinci olmayı hedefli yoruz” dedi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye