Sabah

Bizde ne zaman akıllı telefon kullananla­r için özel yollar yapılacak?

-

Bakalım dünyada ilk ülke bu konuda adım atacak diye merak ediyordum. Sonunda aradığım cevaba ulaştım.

Telefon yolu

Polonya’da yürürken akıllı tele fonlarını ellerinden düşürmeyen yaya ların daha güven li şekilde internette sörf yapabilme leri için, başkent Varşova’da akıllı telefon yolu yapıl mış. Varşova’da cep telefonu kul lananlar için kal dırımda özel bir bölüm bulunuyorm­uş. Hemen hemen herkesin elinde telefon olması ve yolda yürürken başkaların­a çarpmaları nede niyle kentte bu çözüm yolu ortaya çık mış.

Ve göçmenler

İnsanlığın 21’inci yüzyılda karşılaştı ğı sorunlara bu şekilde köklü çözümler üretilmeye başlandı... Bu sorunlarda­n bir tanesini de ülkelerind­e yaşamala rına imkan olmayan göçmenlere sığı nacak ülke bulunması oluşturmuy­or mu? Örneğin biz Türkiye’de 3.5 milyon Suriye’li sığınmacıy­ı ağırlıyoru­z.

Bir çözüm

Acaba bu sığınmacıl­ara birer akıllı telefon verilseydi ve internette sörf yap maları öğretilsey­di, Polonya gibi Avrupa Birliği ülkeleri bunlara kapılarını açarlar mıydı? Bu bahtsız Suriye’li sığınmacıl­ar için Halep’te bir akıllı telefon yolu yapıl ması mümkün değil. Çünkü Halep yok artık. Halep bir harabe...

Trolleşmek

Gerçi bizim gündemimiz­in henüz öncelikli maddesi, akıllı telefon kulla nanların yolda yürürken birbirleri­ne çarpmaları değil. Bu konuda Polonya kadar gelişmedik. Bizde akıllı telefon kullananla­rdan bazılarını­n trolleşmel­eri şimdilik daha ciddi bir sorun.

Küçükkaya’yı bekleyen

Bunun gibi bize özgü sorunlar dan bir diğeri de, İstanbul Belediye Başkan adaylarınd­an birinin çok aşırı sinirli olmasıdır. Meslektaşı­mız İsmail Küçükkaya’yı bu açıdan bekle yen tehlike azımsanaca­k gibi değildir. Küçükkaya moderatörl­ük yaparken, CHP’nin adayının hoşuna gitmeyen bir soru sorarsa, sonunda kendisini bir valiymiş gibi hissedebil­ir.

Yollar açık

Sonuçta her ülkenin ve her top lumun kendine özgü sorunları var. Bakarsınız bir gün bizde de bazı yol lar cep telefonund­an internete girip sörf yapanlara ayrılır. Şimdilik, direksiyon başında bu işi yapanlar için bütün yol lar kullanılıy­or.

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye