Sabah

ADAM ASMACA

-

SANKİ iktidara yakın olmak suç, muhalefete yancı olmak marifet. Kendi adamlarını­zı asa rak karşı tarafa yaranamazs­ınız. Gün gelir ilmiği sizin boynunuza geçirirler.

Yöntem belli. Her gün bir kişiye itibar sui kastı düzenleniy­or. Sosyal medyada ağır haka ret ve küfre maruz bırakılıyo­r. Söylediği veya yazdığı şeyler kıyısından köşesinden kırpı lıp sosyal medyanın gerçekli ği küçümseyen kollarına terk ediliyor. Aynı yalan ve iftiralar o kadar çok tekrarlanı­yor ki, belli bir saatten sonra sahte olan gerçeğin önüne geçiyor.

Bu tür saldı rıların neredeyse tamamı iktida ra, iktidara yakın medyaya, gaze teci ve bürokrat lara yöneltiliy­or. Kimse bana bun ların örgütlü ve sistematik olmadı ğını söylemesin.

Belli kalıp lar üretiliyor ve o kalıplar yüzlerce ve binlerce kişi tara fından kullanılıy­or. Mesela bir AK Partili siyasetçi YSK kara rıyla ilgili açıklama yaptığında söylediği her şey çöpe atılarak tek bir cümlesi cımbızlanı­yor. Karikatürl­eri, capsleri üretili yor. Küfür ve hakaretler­i hiç saymıyorum.

İki amaç var. Birincisi bu insanları açıklama yapama yacak kadar sindirmek. Eğer bu tutmazsa ikinci olarak iti barını bitirmek. Yıllarca Melih Gökçek, Burhan Kuzu gibi en üst düzey siyasetçil­ere karşı uygulanan bu yöntem şimdi daha sık boy göstermeye baş layan yeni siyasetçil­ere daha sistematik bir şekilde yapılıyor.

Aynı yöntem iktida ra yakın medya organların­a karşı da kullanılıy­or. Sanki iktidara yakın olmak suç muhalefete yancılık yap mak marifetmiş gibi bazı kanal ve gazeteler sürek li aşağılama ve hakarete maruz bırakılıyo­r. Karşı taraftaki en azılı küfür bazlara dahi tek bir laf eden yok.

Hadi “kurumların bu tür operasyonl­ara direnme şansı daha yüksektir” diyelim. Ama bu baslılar aynı zamanda kişi sel olarak gazeteci ve aka demisyenle­re de yapılıyor. Hükumete yakın bir gazeteci

cesur bir açıklama yapmaya kalktığınd­a o gün hemen tt lis tesine alınıyor. Yandaş deni yor. Türlü türlü lakaplar takı lıyor. Kişisel saldırılar­ın hedefi haline getiriliyo­r. Kendi başı ma geldi. Oradan biliyorum. Yazdığım bir yazı CHP eleş tirisi içerdiği için Facebook’ta yapılan örgütlü saldırılar çer çevesinde sansürlend­i. Kimileri bu baskıya dire niyor. Onları tebrik ederim. Ama kimileri aynı cesareti göstere miyor. Daha da acısı var. Bu baskı öylesi ne bir hal alıyor ki, AK Parti çevrelerin den kimseler sinip köşelerine çekili yor. Fakat en acısı bu ezberler AK Partililer­in kendi ne bile yutturulu yor. AK Partili kimseler bu çevrelerde üretilmiş ezber kavramlarl­a kendi insan larını ve kendi kurumla rını eleştirmey­e başlıyor. Olay belli isimlerin üzerine yıkılıyor. Şu gazeteci, bu TV kanalı, öbür siyasetçi sade ce yalnız bırakılmıy­or aynı zamanda içeriden küçümse melere maruz kalıyor. Karşı taraf tek bir adamını feda etmezken, en terbiyesiz­leri ni bile sonuna kadar müda faa ederken, bazı AK Partililer tarafsızlı­ğın sadece kendilerin­e farz olduğunu zanneder gibi konuşuyor. Adam ve kurum feda edilmesi gerektiğin­e dair açıklamala­r yapıyor.

İşte bütün mesele burada. Siz kendi cephenizde­n adam ların asılmasına razı olur ve onları cellatları­na teslim eder seniz, bu mücadeleyi kay bedersiniz. Kimse sorumlu luk almaz. Allah’tan Erdoğan bu oyunu baştan beri bili yor. Karşı tarafa kurban ver mek yerine kendi adamlarına sahip çıkıyor. Böylesi bir fitne ye teslim olsa 17 yıl boyunca iktidarı sürdürmek mümkün olmazdı. Siyasetin yakıtı insandır. Tutumlu olmak ta fayda var. Kendi adam larınızı asarak karşı tara fa yaranamazs­ınız. Gün gelir ilmiği sizin boynunu za geçirirler.

 ??  ??
 ??  ?? +DVDn BDVUi YALÇIN
+DVDn BDVUi YALÇIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye