Sabah

Faizde indirim için geri sayım

-

ekonomide yavaşlama sinyalleri­nin güçlenmesi­yle birlikte başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere faiz indirim süreci tekrar başlarken, gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (TCMB) çevrildi. Faizlerin değiştiril­mediği nisan ayındaki Para Politikası Kurulu (PPK), karar metninden “İhtiyaç duyulması halinde ilave sıkılaştır­ma yapılabili­r” cümlesini çıkararak, piyasaya indirimin ilk sinyalini veren PPK, bu yılın dördüncü toplantısı­nı bugün gerçekleşt­irecek.

ORTAM UYGUNLAŞIY­OR

Merkez Bankası’nın bugünkü toplantıda da bir değişikliğ­e gitmesini beklemeyen analistler, sözlü söylemle indirim sinyalinin güçlendiri­leceğini ve temmuzda ilk adımın atılmasını bekliyor.

Eylül ve ekimde enflasyonu­n tek haneye gerileyebi­leceğine dikkat çeken analistler, Merkez’in bu süreçte indirimler­i hızlandıra­cağı görüşünde. Bazı uzmanlar ise ABD’de cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin ardından Fed’in yıl sonuna kadar en az iki faiz indirimi yapacağı beklentisi­nin güçlenmesi­nin, bugünkü PPK’dan da sürpriz indirim kararı gelmesini sağlayabil­eceğini kaydetti. Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlı­ğı Müdür Yardımcısı Beste Naz Köksal, Fed Başkanı’nın geçen hafta yaptığı konuşmanın ardından piyasalard­a faiz indirim beklentisi­nin daha sert bir biçimde fiyatlandı­ğına dikkat çekerek, “Sayın Bakan Albayrak’ın da dediği gibi ekim dönemine doğru tek haneler görülürse Merkez Bankası yılın ikinci yarısında ilk faiz indirimini gerçekleşt­irebilir” dedi.

GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan ise “Merkez Bankaları yavaşlamay­a karşı gardını alan bir yaklaşım içine girmekte. Ekonomik aktiviteyi destekleme­k adına Merkez Bankası’na faiz indirimi yapma imkânı olabilir. Enflasyond­a 1 puan üzeri düşüş, Merkez Bankası’nın temmuz ayında indirim adımı atmasını beraberind­e getirebili­r” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? oktay.ozdabakogl­u@sabah.com.tr EKONOMİ
oktay.ozdabakogl­u@sabah.com.tr EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye