Sabah

ARA&I ZARAR *gREN ShRh&h NE YA3A&AK

Türkiye genelinde birçok ili etkisi altına alan yağışlar sele dönüşünce sigorta şirketleri­nin telefonlar­ı kilitlendi. Eksperler gelen taleplere yetişmeye çalışıyor. Hasar tespitleri­nin 15 güne kadar tamamlanma­sı bekleniyor

-

sel felake ti nedeniyle araçları zarar gören vatandaşla­r zamanında kasko şirketine gerekli belge lerle başvurmazs­a tamir mas raflarını cebinden karşılamak zorunda kalıyor. Araç sahiple rinin herhangi bir ödeme yap madan tüm masrafları kasko şirketleri­ne karşılatma­ları için ise önlerinde 3 aylık bir süre bulunuyor.

Araç sahiplerin­in olası bir su bas kını ile karşılaştı­klarında yap ması gerekenler­in başında aracın suda zarar gördüğü nü belgelemek için bulundu ğu yerde fotoğrafın­ı çekmek geliyor. Ardından kasko şir keti aranarak aracın oradan çekilmesin­in talep edilecek ya da suyun elektronik aksa ma daha fazla zarar verme sinin önlenmesi için sürücü tarafından aracın en yakın oto yıkama şirketinde kurutmaya alınması gerekiyor. Araç eğer kasko şirketi tarafından çeki ciye alındıysa ve aracın ser vis garantisi devam ediyor sa, aracın servise çekilmesi istenerek, fotoğraf ve meteo roloji genel müdürlüğün­den alınacak yazılar ile masrafla rın kasko tarafından karşılan ması için talepte bulunulma sı lazım. Aksi halde kullanıcı hatası denilerek sürücülerd­en tamirat bedelinin talep edil mesinin önünde hiçbir engel kalmıyor. İkinci yöntem olan sürücünün kendi başının çaresine bak mak istemesi halinde ise araç en yakın oto yıkamacıya götü rülerek içindeki suyun çekti rilmesi ve kurutma yaptırıl ması gerekiyor. Yaklaşık 10 saat süren bu işlem netice sinde sürücüye 300 ila 600 lira arasında bir fatura çıkarılıyo­r. Her ne kadar araçta görünür şekilde su bulunmasa da ara cın zeminine, direksiyon kutu suna, koltuk altlarında bulu nan hava yastığı beyinciğin­e giren suların sistemleri boz ması bir yılı buluyor. Sade ce kurutma parası ile kurtul duğunu düşünen sürücü ise kendisine tanınan 3 aylık süre içerisinde gerekli başvuruyu yapmadığın­da, bir yılın sonun da kullandığı araca göre en az 10 bin liralık masrafla başba şa kalabiliyo­r.

3 ay içinde gerekli başvuruyu yapmayanla­rdaha sonra su baskını ile karşılaşır­sa garan tiden ya da kaskodan masraf larını karşılayam­ıyor.

Türkiye genelinde birçok ili etkisi altına alan yağışlar vatandaşı panikletti. Marmara’dan Ege’ye, İç Anadolu’dan Karadeniz’e hemen hemen her bölgede yaşanan sel felaketler­i nedeniyle sigorta şirketleri­nin telefonlar­ı susmuyor. Eksperler gelen taleplere yetişmeye çalışıyor. Dört bir tarafta hasar tespit çalışmalar­ı yapılıyor. Sigorta şirketleri­nden edinilen bilgilere göre, sel ve su baskınları en çok Ankara’da etkili oldu. 1000’e yakın konut ve işyeri ile yaklaşık 300 araç hasar gördü.

SİGARA PARASINA...

TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut, sigorta şirketleri­nin vatandaşta­n gelen taleplere yetişmeye çalıştığın­ı ve eksperleri­n sürekli hasar belirleme çalışması yaptığını belirterek, “Sigorta şirketleri hızlı bir şekilde hasar tespit çalışmalar­ı yapıp ödemeleri yapmaya başlıyor” dedi. Korkut, iklim değişikliğ­i gerçeğini herkesin kabullenme­si gerektiğin­i, günde 1 paket sigaraya verilen parayla bir konutun sigortalan­abileceğin­i kaydetti. Pınar ÇELİKEKONO­Mİ

2 EVDEN BİRİ DASK’SIZ

İstatistik­lere göre, Türkiye genelinde her 2 KOBİ’den biri sigortasız. Her dört araçtan 3’ü kaskosuz, her dört araçtan biri trafik sigortasız.

2 evden birinin ise zorunlu deprem sigortası (DASK) yok. Türkiye’de her 4 konuttan sadece birinin sigortası var. Vatandaşla­r, elektrik ve su bağlatabil­mek için mecburen deprem sigortası yapıyor.

 ??  ??
 ??  ?? Barış ŞİMŞEK pinar.celik#sabaK.com.tr
Barış ŞİMŞEK pinar.celik#sabaK.com.tr
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye