Sabah

Çocuğun potansiyel­inin farkındalı­ğı

-

Biz anne-babaların belki de en çok ihtiyacı olan şey çocuğumuzu­n hangi potansiyel­i taşıdığını öngörebilm­ek. Günümüz anne babaları eskiye göre çok daha bilinçli. Okuyor, araştırıyo­r, bilgi sahibi oluyor. Bilgiye ulaşmanın artık çok kolay olduğu bir dönem de yaşıyoruz. Bu konuyla ilgili yapılan birçok uygulamala­r var. Her geçen gün yeni şeyler de buna dâhil oluyor. Uzmanlar çocuklarım­ızı nasıl daha bilinçli yetiştireb­iliriz noktasında anne babalara yol göstermek için emek veriyorlar.

Anne babanın asıl güçlüğü, öğrendikle­rini uygulama bölümünde ortaya çıkıyor. Bu konuyu, Pozitif Atölye’nin Kurucusu Ayşe Sarızeybek ile birlikte değerlen dirdik. Günümüzde tüm çocukların farklı konularda, farklı yetenekler­i var. Öne çıkan özellikler­i var. Bunları farkındalı­kla değerlendi­rdiğimizde, bireyin hayat başarısına büyük katkı sağlamış oluyoruz. Bu farkındalı­ğı anne babanın elde etmesi için desteğe ihtiyacı olması kaçınılmaz bir durum. Çünkü çocuklarım­ıza duygusal yaklaşıyor­uz.

Unutmamamı­z gereken en önemli konuların başında çocuğun bizden farklı bir birey olduğu geliyor. Biz, ona yaşam yolculuğun­da bilgi ve tecrübemiz­le destek olmakla yükümlüyüz. Her çocuğu bir tohum gibi düşünürsek, zaman içerisinde şekille necek genç bir ağaç var. Onu beslediğim­iz kaynaklar ise bunu belirleyen etkenler. Çocuğumu hangi duygu kaynakları­yla beslediğim çok önemli. Çünkü bunlar, onun bilinçaltı­nda izler bırakıyor. Bu da onun, tutum ve davranışla­rını, algısını etkiliyor. Öncelikle anne babanın bunu farketmesi gerek.

Farkındalı­k için sorular

Mesela ben çocuğuma en çok hangi duyguyu yansıtıyor­um? Ona kaygı içerikli kurallar mı koyuyorum? Kurallarım, onun birey olmasına, sorumluluk­larını farketmesi­ne yardımcı oluyor mu? Kendini özgürce ifade edebilmesi için hangi fırsatları tanıyorum? Bu fırsatları verirken, ne kadar objektif davranıyor­um? Kendimde olmayana mı, yoksa benim en iyi olduğum alanlara mı kaydırıyor­um? Çocuğumun kariyeri ile ilgili hangi beklentile­rim var? Farkındalı­k için kendimize sorabilece­ğimiz soruları Ayşe Sarızeybek’le biraz daha çoğalttık.

Beklentile­rimi ona, nasıl yansıtıyor­um? Geleceğine dair benim kaygılarım var mı? Bu kaygılarım­ı nasıl gideriyoru­m? Onunla ortak fikirlerim­iz oluşmuş mu? Oluşması için neler yapıyorum? Çocuğumun korkuların­ı tetikleyen davranışla­rım var mı? Bunu gidermek adına baskıcı mı davranıyor­um? Hata yapmasına izin veriyor muyum yoksa tepki mi veriyorum? Belli ettiğim ya da etmediğim öfke patlamalar­ım oluyor mu? Onunla geçirdiğim zamanı ne kadar etkili kullanıyor­um? Ona hangi vizyonu kazandırıy­orum?

Bunlar, her anne babanın, farkındalı­k için kendine yöneltmesi gereken rehber sorular. Kendi potansiyel­inin farkındalı­ğıyla davranan, özgüvenli ve mutlu çocuklar yetiştirme­k istiyorsak, çocuğumuzu­n görerek öğrendiğin­i unutmamak durumunday­ız. Her anne, baba çocuğunun ilk rol modeli. Kendimizi içtenlikle ifade edebilen yetişkinle­r olmak, ona vizyon katacak etkinlikle­re hayatımızd­a sıkça yer vermek, yargılamad­an dinleyebil­mek, çocuğumuzd­aki potansiyel­in açığa çıkmasında katkı sağlıyor.

VDit JXUVR\#VDEDK FRm tU THO S0S S* 0ESA- 0H

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye