Sabah

Uzun sorunun puanı cepte

Milyondan fazla adayın yarışacağı YKS’de ezberleyen değil, yorum gücü olan kazanacak. Uzun paragraflı sorulardan gözünüz korkmasın. Anlaşılmas­ı en kolay soru tipi olduğu için doğru yanıt olasılığın­ız oldukça yüksek

-

İlk kez geçen yıl düzenlenen Yükseköğre­tim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikincisi bu hafta sonu yapılacak. Sınavın ilk aşaması olana Temel Yeterlilik Testi (TYT) 15 Haziran Cumartesi, ikinci aşama olan Alan Yeterlilik

Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi ise 16 Haziran Pazar günü düzenlenec­ek. TYT’de 40 Türkçe, 40 matematik, 20 sosyal bilimler, 20 de fen bilimleri olmak üzere toplam 120 soru sorulacak. Sınav 135 dakika sürecek. AYT’de ise toplam 160 soru yer alacak. Analiz ve yorum gücünün sınanacağı YKS’de ezbere dayalı, formül bilmeyi gerektirec­ek sorular yer almayacak. Adaylar “Yeni nesil soru tipi” olarak nitelendir­ilen sorularla karşılaşac­ak. Bu kapsamda sayısal derslerden görseli bol, sosyal derslerden ise uzun paragraflı soruların çıkması bekleniyor. Adaylar özellikle Türkçe dersindeki uzun paragraflı sorularla karşılaşın­ca heyecanlan­ıp hata yapabiliyo­r. Ancak sorunun uzun olması demek anlaşılır olmasını kolaylaştı­rıyor. Dikkatli okuyan adaylar neredeyse yüzde yüz ihtimalle uzun soruları doğru yanıtlayab­ilir. Üniversite kontenjanl­arının ve yeni bölümlerin

&H\GD KARAASLAN açıklanaca­ğı 2019 YKS Tercih Kılavuzu’nun 19 Haziran Çarşamba günü ÖSYM tarafından yayımlanma­sı bekleniyor. Sınav sonuçları ise Kasım 2018’de duyurulan takvime göre 18 Temmuz günü açıklanaca­k.

“KESİNLİKLE”YE DİKKAT

Sınavın ilk oturumu olan TYT’de her testten adayların bilgisinde­n çok analiz gücünü ölçen sorular yer alacak. AYT’de ise adayın bilgisi ve bu bilgiyi nasıl yorumladığ­ına yönelik sorular olacak. Uzmanlar her teste göre adayların dikkat etmesi gerekenler­i şöyle özetledi:

l Adayların en çok korktuğu test olan matematik, sınavın belirleyic­i derslerini­n başında geliyor. Klasik problem sorularını­n yerine sözel yönü daha kuvvetli olan sorular gelecek. Öğrencinin akıl yürüterek çözebilece­ği soruların çıkması bekleniyor. Matematikt­e testlerind­e birkaç kazanımın sorgulanac­ağı, birden fazla işlem gerektiren ağırlıkta sorular gelecek. İşlem içerisinde boğulmadan, tüm basamaklar­ı tamamladık­tan sonra yanıt verin.

l TYT doğru okumaanlam­aanaliz ve sentez becerisini ölçerken AYT’de Türk ve dünya edebiyatın­a dair bilgileri yoklanacak. Soruyu okumaya soru kökünden başlayın. Uzun paragrafla­rdan korkmayın. Uzun paragraf daha fazla ipucu verdiği için çözümü daha kolaydır. Paragrafı yorumlarke­n metnin dışına çıkmayın. Şiir ya da öykü sorularıyl­a karşılaşab­ilirsiniz. Soru kökündeki “Kesinlikle yanlıştır”, ya da “Kesinlikle doğrudur” ifadelerin­e dikkat edin. Adaylar en çok bu soru tiplerinde yanılıyor.

FENDE ŞEKİLLE ÇALIŞIN

l Öğrencinin temel bilgilerin­i ve gündelik yaşamla ilgili bağlantısı­nı kurabilece­ği tarzda sorular gelecek. Grafikler üzerinden çıkarım yapılması istenen tarzda sorular olacak. Şekilli sorular okunurken bilgiler muhakkak şekil üzerine aktarılmal­ı.

l Bir soruda birden fazla kazanımın sorgulanma­sı bekleniyor. Geçen yılki kimya testi oldukça eleyici sorular içerdi. Soru kökünü iyi anlayıp neden-sonuç ilişkisini iyi kurmalısın­ız.

l TYTde soruları 9 ve 10’uncu sınıf, AYT’de 11 ve 12’nci sınıf programlar­ı sorgulanac­ak. Geçen yıl tüm sorular bilgiyi ölçen niteliktey­di. Özellikle tıp adayları için seçici niteliktey­di.

 ??  ??
 ??  ?? SDit *hRS2Y
SDit *hRS2Y
 ??  ?? SA%AH
SA%AH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye