Sabah

CHP VE HDP’NİN MAĞDUR ETTİĞİ İŞÇİLERİN ADALET ÇIĞLIĞI: EKMEĞİMİZİ GERİ İSTİYORUZ

- Betul.alakent@sabah.com.tr

Nura\ Bozan Öznur Özeren

CHP ve HDP’ye geçen belediyele­rdeki işçi çıkarma, sendika değiştirme, baskı ve zülmü protesto etmek için düzenlenen “Adalet ve Hak Yürüyüşü” dün başladı. 97 işçinin çıkarıldığ­ı Bolu Belediyesi önünde başlayan yürüyüş 11 gün sürecek ve Ankara’da CHP genel Merkezi önünde yapılacak protesto gösteriler­iyle sona erecek. CHP ve HDP’li belediyele­rdeki kıyımı protesto için “Emek ve Adalet Yürüyüşü” yle yollara düşen işçiler yaşadıklar­ı dramı SABAH’a anlattı.

Betl USTA

AL=HEIMER ANNEME BAKI

n Öznur Özeren: Ayın 22’sinde her zamanki gibi kalkıp işe gittik. Öğlene kadar çalıştık. Çavuşlarım­ız, süpürge ve küreklerin­izle “Valilik önüne gelin’ dedi. Gittik. İşten çıkarıldığ­ımızı söylediler. Bir arkadaşımı­z canına kıymaya kalktı, bir diğeri bayıldı. Sonra Allah razı olsun sendikamız arkamızda durdu. Bolu Belediyesi’nde 4 buçuk yıllık emeğim var. Temizlik elemanıydı­m, bizden 35 kişi belediyede bütçe yetersiz denerek çıkarıldık. Bayramımız olmadı, çoluk çocuk buradaydık. Biz dışarıda süpürge yapan, herkesin pisliğini süpüren, çöpünü toplayan insanız. Bizden ne istediler? Belediye başkanı ‘Seçimden önce birlikte çalışacağı­z’ dedi. Sözünü tutmadı. Evli değilim, Betl ALAKENT FOTOĞRAFLA­R: Kasım ŞAHIN

BANKA KAPIMA DA

n Yaklaşık 7 yıldır İşkur bünyesinde çalıştıkta­n sonra belediye kadrosuna alındım. Tanju beyin gelmesiyle işten çıkarılmam bir oldu. Evliyim 4 çocuğum var. Eşim çalışmıyor. Evin tüm geliri benim işten çıkarılmam­la kesilmiş oldu. 49 gündür belediye önünde ekmeğim, aşım için mücadele ediyorum. Geri dönene kadar da devam edeceğim. Bütçe yok dediler, ‘Biz belediye elemanları olarak gereken desteği verelim, gerekirse maaş almayalım bir süre’ dedik ama onu da kabul etmediler. Sendika değiştirin dediler, biz değiştirme­dik, bazı arkadaşlar değişti ama onlardan da çıkarılanl­ar oldu. Büyük çocuğumun düğünü için kredi çektim, onu ödüyordum, bankalar kapımıza dayandı.

45 GÜNDE 9 KILO VERDIM

n Bolu temizlik işçisiyim. İşten attılar. Eşimle ve çocuklarım­la sorun yaşıyorum. Eşim kalıp ustası. İnşaat olursa gidiyor. Evimiz çok huzursuz.

n Bolu’da 2013’ten beri temizlikçi olarak çalışıyord­um. İşten atıldığımd­an beri yemeden içmeden kesildim. 45 günde 9 kilo verdim. Uykusuzluk huzursuzlu­k hepsi var. Ailem benim için korkuyor, “doktora gidelim” diyor. Eşim inşaat işçisi. İş bulursa çalışıyor. Kızım Ankara’da üniversite­de okuyor. Son dönem yaşadıklar­ımız çocuğumu da etkiledi.

Dün sınavı vardı, “kötü geçti anne” diyor.

AK PARTI’DEN HIÇ BASKI GÖRMEDIK

Levent Özcan n Çanakkale Bayramiç’ten geldim. 11 yıldır çalışıyord­um. CHP döneminde işe girdim. AK Parti döneminde hiç baskı görmeden çalıştım. Şimdi CHP bizi işten attı. Ben ekmeğimin peşindeyim. Ne istedilers­e yaptım. Bizi neden attılar? Ailem 5 kişi. Hasta anne ve babam var, eşim ve bir oğlum... Babamın da annemin de maaşı yok. Onlara da ben bakıyordum. Beni 23 Mayıs’ta çıkardılar, bize bayramı zehir ettiler. Hala tazminat vermediler. 12 eşit parçada verecekler­miş. Bu da kanunsuz.

 ??  ?? İşçiler, Emek ve Adalet Yürüyüşü’nün ilk gününde yağmur, dolu ve rüzgara rağmen 16 kilometre yürüdü.
İşçiler, Emek ve Adalet Yürüyüşü’nün ilk gününde yağmur, dolu ve rüzgara rağmen 16 kilometre yürüdü.
 ??  ?? BOLU
BOLU
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye