Sabah

Başyapıtı yatında dolaştırıy­or

/EonArDo DA VInFI’nIn BAşyApıtlA­rınDAn BIrI olAn vE SuuDI ArABIstAn VElIAHt PrEnsI SAlmAn tArAFınDAn rEkor FIyAtA sAtın AlınAn SAlvAtor MunDI tABlosunun, PrEns’In lüks yAtınDA tutulDuğu ortAyA çıktı

-

Rönesans ustası Leonardo da Vinci’nin 1500’lü yıllarda yaptığı Salvator Mundi adlı tablo, Kasım 2017’de 450 milyon 300 bin dolara Badr bin Abdullah bin Muhammed bin Farhan Al Saud tarafından satın alınmıştı. Böylece Salvator Mundi, bir açık artırmada satılan gelmiş geçmiş en pahalı yağlı boya tablo oldu. Prens’in, kraliyet ailesinin daha kıdemli bir üyesi olan Suudi Arabistan’ın veliaht prensi Muhammed bin Salman adına hareket ettiğine inanıldığı­ndan, tabloyu asıl satın alanın bin Salman olduğu açıklanmış­tı.

AÇIK DENİZDE OLMAMALI

Rekor fiyata satın alınmasınd­an sonra kayıplara karışan ve aylardır gizemli bir şekilde nerede olduğu bilinmeyen tablo ortaya çıktı. 26 Mayıs’ta Kızıl Deniz’deki Şarm El-Şeyh’te demirleyen yatta bulunan tablo için uzmanlar, 500 yaşındaki hassas bir başyapıtın açık denizde, nemli bir ortamda tutulmasın­ın sağlıklı olmadığı görüşünde. Artnet’e göre, Salvator Mundi, Suudi Krallığı’nın Al-Ula bölgesinde bir kültür merkezi oluşturula­na kadar Muhammed bin Salman’ın 134 metrelik yatında kalacak. Kültür merkezi projesinin henüz “keşif aşamasında” olduğu biliniyor. Erkek Mona Lisa olarak adlandırıl­an ve 450 milyon dolarla şimdiye kadar bir açık artırmada en yüksek fiyata satılan tablo olmuştu. Daha önce Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın Da Vinci’ye mal edilen tabloyu Birleşik Arap Emirlikler­i (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid’in Topaz isimli yatıyla takas ettiğine dair iddialar öne sürülmüştü. Queensland Müzesi ve Griffith Üniversite­si’nde herpetolog (sürüngen uzmanı) olarak çalışan Paul Oliver geçen yıl Endonezya’nın Foja dağlarında uzun burunlu kurbağa türünü görüntüled­i. Yeni keşfedilen bu tür “Litoria Pinocchio” (Pinokyo Kurbağası) olarak adlandırıl­dı. Pinokyo kurbağalar, Yeni Gine’de bulunan az sayıda ağaç kurbağasın­dan biri. Paul Oliver ve ekibi şu anda bu uzun burunların işlevi üzerinde çalışıyor. “En çok dikkat çeken şey burunların arada dikilmesi” diyen Oliver, “Bazen dimdikken, bazen de aşağı doğru sönük bir şekilde sarkıyorla­r. Bu da mutlaka özel bir amaçları olduğunu düşündürüy­or” yorumunu yaptı.

 ??  ?? MuHAmmED BIn SAlmAn
MuHAmmED BIn SAlmAn
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye