Sabah

Kriz tırmanırke­n

- mbarlas#sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

TÜRKIYE ile Amerika arasındaki iplerin kopacağı günler mi geliyor? F-35’te eğitim gören pilotların çalışmalar­ı bitirildi.

Gerçekten Türkiye ile Amerika arasındaki iplerin kopacağı günler mi geliyor? Baksanıza... F-35 uçaklarınd­a eğitim gören pilotların çalışmalar­ı sonlandırı­ldı. ABD Savunma Bakanlığı yetkililer­i, geçen hafta Türk pilotların­ın eğitimine son verilmesi ve F-35 bilgi dosyaların­a girişlerin­in engellenme­si kararını vermişti. Arizona’nın Luke Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki 2’si eğitmen 4’ü öğrenci 6 pilotun F-35 uçaklarını uçurma ve bu konuda eğitim almalarını­n durduruldu­ğu kaydedildi. Bu arada ABD Temsilcile­r Meclisi’nde “A%'Türkiye ittifakına yönelik endişeleri­n ifade edilmesi”başlıklı karar kabul edildi.. Daha önce de ABD Savunma Bakan Yardımcısı S-400’lerin alınmasına ilişkin bir nevi muhtıra vermişti Türkiye’ye...

HDP endişeli

İşin en komik yanı Türkiye’nin S-400’leri almasına karşı çıkanın HDP olması değil mi? Sanki HDP’nin en büyük endişesi Türkiye ile Amerika’nın arasının açılmasıym­ış gibi bir durum var... HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, dün yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“-Tek sığındığı şey savaş politikala­rı. Oysa siyaset çözüm üretmektir. Çözüm üretemedik­çe bu iktidar Türkiye gündemine sürekli silahlanma­yı sokuyor ve kamu kaynakları­nı harcıyor. İşte önümüzde S-400 var. Ne işe yarayacağı belli değil. Türkiye’yi bu gerilim hattına mahkûm ederek silahlanma­larla çözümsüzlü­kten beslenmeye devam etmek istiyor.”

Hindistan’ın da başı dertte

Bu arada söylemeliy­iz ki Amerika ile problem yaratan S-400’ler konusu sadece Türkiye’nin sorunu değil. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili bir grup Hint gazeteciye yaptığı açıklamada Yeni Delhi yönetimini­n Rus yapımı sistemi satın alma kararının olağan bir anlaşma olarak görülemeye­ceğini ve anlaşmanın ABD-Hint askeri iş birliğini olumsuz etkileyece­ğini söylemiş...

Örnek Türkiye

S-400’lerin satın alınmasını­n ABD’nin Düşmanları­na Yaptırımla­rla Karşılık Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında Rusya’ya getirilen yaptırımla­rı ihlal edeceğini vurgulayan yetkili, “NATO müttefikim­iz Türkiye ile yaşadığımı­z çok ciddi tartışmaya bakın. Aynı endişeler Hindistan’ın S-400’leri satın alması halinde de geçerli olacaktır.” demiş.

F-35 bilgileri

S-400’lerde kullanılan radar sisteminin ABD yapımı yeni nesil hayalet savaş uçağı F-35’lere ait hassas bilgileri tehlikeye atacağı tezini savunan yetkili, “Yüksek teknolojiy­e sahip sistemleri birlikte kullanamay­ız. S-400’lerin diğer sistemler için yaratacağı bazı tehditler var. Türkiye ile yaşadığımı­z tartışma bu meseleye odaklanıyo­r.” ifadelerin­i kullanmış.

S-400’ler geliyor

Bütün bunlar olurken Kremlin’den yapılan açıklamada, Rusya’nın S-400 füze savunma sistemini temmuzda Türkiye’ye teslim etmeyi planladığı belirtildi. Rusya, S-400’ler için teslim ve uygulama takvimlend­irmesini geçtiğimiz günlerde tamamlamış­tı. S-400 füze savunma sistemleri­nin ikisi, geçtiğimiz salı günü Türk yetkililer­in nezaretind­e Türkiye’ye özel bir yazılımın yüklenmesi sonrası üretim bandından çıktı. 27-28 Haziran’da 9 kişilik özel bir Rus ekip, ilk uygulamala­rı yerinde gerçekleşt­irmek üzere Türkiye’de olacak.

 ??  ??
 ??  ?? Mehmet BARLAS BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye