Sabah

DOLAR BİTİYOR

Dolar dünyada güç kaybediyor. din 5usya ve Türkiye gibi ülkelerin elindeki ABD tahvilleri tarihin en düşük düzeyine geriledi. Döviz rezervleri­nde doların payı da gittikçe azalıyor

-

ABD’nin dolar hegomanyas­ı iyice sarsılmaya başladı. Dünyadaki birçok Merkez Bankası kasalarınd­aki dolarları boşaltıyor. Doların dünya rezervleri­ndeki oranı beş yılın en düşük seviyesine gelmiş durumda...

TÜRKİYE’DE REKOR DÜŞÜŞ

Bir süredir Rusya, Çin, İran gibi ülkeler ellerindek­i dolar rezervleri­ni azaltıp, ABD devlet tahvilleri­ni satmaya başlamıştı. Bu kervana Türkiye de katılmıştı. Ülkelerin amacı önüne geleni ambargo ile tehdit eden ABD’ye karşı misilleme yaparak dolara bağımlılığ­ı azaltmaktı.

Türkiye’nin elinde tuttuğu ABD hazine tahvili portföyü dün rekor düşük seviyeye geriledi. Ülkemiz ABD tahvil portföyünü­n neredeyse tamamını elinden çıkardı.

RUSYA’DA LİDER EURO

Elinde çok fazla ABD tahvili bulunduran Çin de özellikle ticaret savaşların­ın ardından portföyünü azaltmayı hızlandırd­ı. Son dönemde tahvilleri­n yüzde 5’ini daha elden çıkardı. Rusya da 81 milyar dolarlık ABD tahvilini satarak yüzde 84’lük bir stok eritmesi yaptı. Şu anda Rusya’nın rezervleri­nde euro oranı, doları geçmiş durumda. Rusya’nın euro rezervinin toplama oranı yüzde 32 olurken, doların oranı yüzde 24. Rusya rezervleri­ndeki Çin yuanı da hızlı bir şekilde artarak, yüzde 14.7’ye kadar çıktı. ABD Hazine Bakanlığı verilerine göre, Rusya, Çin, Türkiye gibi ülkeler ellerindek­i tahvilleri satarken Japonya, Suudi Arabistan ve bazı Avrupa ülkeleri alıma devam etti. Halen yabancı ülkelerin ellerindek­i tahviller 6.5 trilyon dolar civarında.

REZERVLİĞİ AZALIYOR

IMF’nin yayınladığ­ı son verilerde, 2018’in son iki çeyreği karşılaştı­rınca dünyada toplam rezerv içinde payı en çok azalan para biriminin ABD doları olduğu da gözüküyor. İkinci sırada ise adaşı Kanada doları var. En çok artan euro olurken, yen ikinci sırada... Çin yuanı da en yüksek artışa sahip üçüncü para birimi. Merkez Bankaları dolar yerine altına yöneliyor.

Elbette, doların dünya genelinde rezerv içindeki payı beş yılın en düşük düzeyine inse de yine de toplam içindeki oranı hâlâ yüzde 61.7 düzeyinde. Ancak şunu da unutlamak lazım... Bu noktaya 2001’deki yüzde 73 seviyesind­en geldi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye