Sabah

IRKÇILIK ALMAN GENÇLERİNİ CANAVARLAŞ­TIRIYOR

Başta Türk vatandaşla­ra olmak üzere Müslümanla­ra karşı faşist saldırılar­ın yeniden yükselişe geçtiği Almanya’da eski bir aşırı sağcı tecrübeler­ini anlattı: Irkçılık Alman gençleri canavara dönüştürüy­or

-

Diğer ülkelere terörle mücadele konusunda her zaman ders veren ülkelerin başında gelen Almanya kendi toprakları içindeki aşırı sağcı teröristle­re karşı bir türlü önlemler alamıyor. Almanya genelinde son zamanlarda camilere yönelik ırkçı saldırılar yine tavan yaptı. DW Türkçe ajansı ise eski bir Neonazi üyesi olan bir kişinin itirafları­nı yayınladı.

14 YAŞINDA ÜYE OLDU

Christian Weissgerbe­r isimli eski faşist henüz 14 yaşındayke­n Neonazi üyesi oldu. Şimdilerde 30 yaşında olan Weissgerbe­r, 8’i Türk 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı NSU terör örgütünün temellerin­in atıldığı Thüringen eyaletinde, otonom nasyonalis­t bir grup içinde aktif olarak yer aldı. Aşırı sağdan ayrılarak yeni bir hayata başlayan Weissgerbe­r, özür dilemenin yaptıkları­nı affettirme­yeceğini düşünüyor. Bu nedenle gençlerin, “canavar” olarak nitelendir­diği bu ırkçı ideolojini­n büyüsüne kapılmamas­ı için eğitimler veriyor.

‘FARKINA VARDIM’

“Yoksul bir ailede, baba şiddeti ile büyüdüm. Annem bizi terk ettiğinde ben bir yaşındaydı­m. Aryan ırkının bir parçası olma düşüncesi, elimden alınamayac­ak bir kimliğe sahip olmamı sağlıyordu. Ayrıca Almanya’da ırkçılık pek çok insanın günlük hayatının bir parçası” diyen Weissgerbe­r. “Çok çetin ekonomik sorunların, ‘yabancılar işlerimizi elimizden alıyor’ gibi çok basite indirgendi­ğini anladım zaman aşırı sağdan ayrıldım” dedi.

Weissgerbe­r ayrıca, “Babaların Vatanı! Ben neden Neonaziydi­m” adlı kitabını da yaptıkları­nın sorumluluğ­unu üstlenmek, aşırı sağın gerçek yüzüne ışık tutmak için kaleme aldığını anlattı.

 ??  ?? Christian Weissgerbe­r
Christian Weissgerbe­r
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye