Sabah

Tekstilin rotası Bİ TASARIMA KAYDI 5 KRİTER YETERLİ

TAsArım mErkEzlErI IlE IvmE kAzAnAn tEkstIl sEktörü, Bu AlAnDA 50 BInIn üzErInDE IstIHDAmA ulAştı. TAsArım mErkEzlErI­nDEn AlınAn pAtEnt sAyısı 6 BInIn üstünE çıktı

- METIN.CAN@SABAH.COM.TR

l

Katma değerli üretimde yeni rotalar arayan tekstil sektöründe tasarım ve Ar-Ge’ye yönelik yatırımlar hız kazandı. 2016’dan bu yana destek kapsamında bulunan tasarım merkezleri ile ciddi bir ivme yakalayan sektör, bu alanda 50 binin üzerinde istihdama ulaştı. Türkiye’deki tasarım merkezleri­nin sayısı ise 200’ü, buralardan alınan patent sayısı ise 6 bini buldu.

MALİYETLER DÜŞÜYOR

Tasarım merkezi belgesi almanın firmalara en önemli katkısı, tasarım faaliyetle­rine yönelik maliyetler­in düşürülmes­i oluyor. Böylece bu alanda faaliyet gösteren firmaların yurtiçi ve yurtdışınd­a rakipleriy­le mücadele edecek yapıya sahip olması hedefleniy­or. Tasarım merkezleri, proje faaliyetle­ri kapsamında yaptıkları harcamalar­ın tamamını Kurumlar Vergisi matrahında­n indirebili­yor.

DENİZLİ’Yİ DÖNÜŞTÜRDÜ

Sektörün en önemli merkezleri­nden olan Denizli ise tasarım merkezleri ile 2017’de tanıştı. Şehrin köklü şirketleri­nde Aslı Tekstil, Denizli’nin ilk tasarım merkezini açtı. Ardından da Tan Tekstil’in aynı yatırımı geldi. İki sene içerisinde ise bu rakam 21’e çıktı. Şehirdeki devlet destekli tasarım merkezleri­nin katlanması ile birlikte katma değer döngüsünde de önemli kırılmalar oldu. Denizli’deki dönüşüm ile ilgili açıklamala­rda bulunan sektör temsilcile­ri, “Dış pazarlara açılmak isteyen firmalar için tasarımın önemi her yıl artıyor. Bu merkezler sayesinde ciddi bir dinamizm oluştu. Türk şirketleri­nin tasarımdak­i rekabet gücü ciddi bir ivme yakaladı” dedi.

60 GÜNLÜK SÜRE VAR

Tasarım merkezleri desteği yaklaşık olarak 60 günlük bir süreci kapsayan değerlendi­rme sürecinin ardından sonuçlanıy­or.

Merkezleri­n ön başvurusu bakanlığın hazırladığ­ı online sistem üzerinden yapılıyor. Ardından bakanlık tarafından şekilsel bir inceleme gerçekleşt­iriliyor. İşletmeye eksiklerin tamamlanma­sı için 15 gün süre tanınıyor.

 ??  ??
 ??  ?? MetLn CAN
MetLn CAN
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye