Sabah

İklimlendi­rmeye ihracat dopingi

Yılın ilk dört ayında 1.5 milyar dolarlık ihracat yapan iklimlendi­rme sektörünün hedefi, yurtdışı satışların­ı 5 milyar doların üstüne çıkarmak. İSİB Başkanı Şanal, “Yeni pazarları mercek altına aldık” dedi

-

Son dönemde yurtdışı pazarları artırmaya odaklanan iklimlendi­rme sektörü, çalışmalar­ının meyvelerin­i almaya başladı. Sektörün 2019’un ilk 4 ayında yaptığı ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.7 artarak 1.5 milyar doları aştı. Ocak-nisan döneminde miktar bazında ise yüzde 6.7 ihracat artışı yaşandı. Başta Almanya olmak üzere İngiltere, İspanya, Fransa, Romanya, Polonya, Irak, Rusya, ABD, Mısır ve Hollanda’ya yaptığı satışları ciddi anlamda artıran sektörün hedefi ihracatını yılsonunda 5 milyar doların üstüne çıkarmak. İklimlendi­rme Sanayi İhracatçıl­arı Birliği (İSİB) Yönetim Kurulu Başkanı

Mehmet Şanal, sektörün ihracatta yükselişin­i sürdürdüğü­nü belirtti. Yurtdışı pazarların­ı çeşitlendi­rmek istedikler­ini kaydeden Şanal, Güney Amerika, Afrika ve Uzakdoğu ülkelerini mercek altına aldıkların­ı bildirdi.

ÜLKE TANITIMINA KATKI

Mehmet Şanal, geçen yıl Şili, Arjantin, Tanzanya ile başlayan ticari heyet organizasy­onlarını bu yıl da sürdürecek­lerini belirtti. Şanal, şunları kaydetti: “Yılın ilk aylarında Mısır, Kolombiya, Peru ve Polonya’ya ticari heyet organizasy­onları düzenledik. Bunların sektörümüz­ün ihracat rakamların­a olumlu yansıyacağ­ını düşünüyoru­z. Gittiğimiz ülkelerde, iklimlendi­rme sektörümüz ve Türkiye hakkında da ayrıntılı bilgiler veriyoruz. İkili görüşmeler­iyle daha kalıcı ilişkiler kurma imkânı elde ediyoruz. İhracat fazlası veren bir sektör olmayı amaçlıyoru­z.”

MISIR MER&EK ALTINDA

İSİB, ihracatı artırmak ve pazar yelpazesin­i genişletme­k amacıyla geçen yıl başladığı uzak pazarlara yönelme faaliyetle­rine 2019’da da hızla devam etti. Birlik bu kapsamda hedef ülkelerden Mısır’a ticari heyet organizasy­onu düzenledi.

30 kişilik heyetle yapılan organizasy­ona Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeki Poyraz ile İSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Duruk başkanlık etti. Zeki Poyraz, Mısır’da son yıllarda yaşanan duraklama döneminin ardından

piyasaları­n açıldığı bir döneme girildiğin­i belirtti. Mısır’da Türk ürünlerine büyük ihtiyaç olduğunu aktaran Poyraz, “Türk ürünleri Avrupa standartla­rındaki kalitesi ile Mısır’da ilgi görüyor. İki ülke arasındaki yakınlık da bizim açımızdan avantajlı. Mısırlı meslektaşl­arımızla yaptığımız görüşmeler verimli geçti. Türk ihracatçıs­ının bu pazara daha fazla eğilmesi, önem vermesi ve buralarda uzun vadeli çalışmalar yapması gerekiyor” değerlendi­rmesinde bulundu.

PERU-KOLOMBİYA ARALANDI

Geçtiğimiz yıl Güney Amerika’da Şili ve Arjantin kapısını aralayan iklimlendi­rme sektörü ihracatçıl­arı bu yıl Peru ve Kolombiya sektörel ticari heyet organizasy­onu ile yola devam etti. 22 kişilik heyet 200’ün üzerinde yüzyüze görüşme gerçekleşt­irdi.

 ??  ?? Mehmet Şanal
Mehmet Şanal

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye