Sabah

<$5*, 5()25081$ 9 başlıkta değerlendi­rme

- ANKARA

Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “Yeni yargı reformu strateji belgesi”, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmal­arı Vakfı (SETA) tarafından hazırlanan raporla 9 başlık altında analiz edildi. Raporda, “Yargı Reformu Strateji Belgesi hukukun üstünlüğü ilkesi doğrultusu­nda Türk adalet sisteminin demokratik­leşme iradesinin bir yansımasıd­ır” denildi. Prof. Dr. Muharrem Kılıç tarafından hazırlanan “Türk Yargı Adaletinde Reform Perspektif­i ve Politikala­r” raporundak­i değerlendi­rmeler şöyle: n Demokratik siyasal sistemin derinleşti­rilmesi adına, hak ve özgürlükle­rin daha güvenceli hale getirilmes­i ve geliştiril­mesine yönelik hedefleri, belgenin insan hakları perspektif­ini ortaya koymaktadı­r. n Bağımsızlı­k, tarafsızlı­k ve şeffaflık ilkelerini­n bir mesleki davranış ilkesi (ethos) olarak geliştiril­ebilmesi adına “yargı etiğinin güçlendiri­lmesi” temel hedeflerde­n birisi olarak belirlenmi­ştir.

n İnsan kaynakları­nın yalnızca niceliksel yönden değil, niteliksel açıdan da geliştiril­mesi bu hedef kapsamında bir perspektif olarak belirlenmi­ştir.

n “Yargıda Hedef Süre” uygulaması daha önceki belge döneminde başlatılmı­ş olan yerinde bir uygulamadı­r. Yargıda bir iç zaman yönetimi öngören bu uygulama aracılığıy­la sistemin şeffaflığı­nın artırılmas­ı ve makul sürede yargılanma hakkının daha etkin biçimde korunması amaçlanmak­tadır.

n Belgede yıllardır ülke gündeminde yer alan bu meselenin çözülmesin­e ilişkin somut bir hedef öngörüsünü­n bulunması mesleki yetkinliği­n temini adına umut vericidir.

n Özellikle adli yardım sistemi içerisinde “kadın haklarına ilişkin uygulamala­rın geliştiril­mesi” bir hedef olarak yer almaktadır. Bununla birlikte yaşlı olan yurttaşlar­ın adliyelerd­e hizmete erişimini “kolaylaştı­racak önlemlerin alınması” hedeflenme­ktedir.

n Belgede kovuşturma mecburiyet­i ilkesinin katı biçimde uygulanmas­ı anlayışınd­an feragat edilmesi, dünya genelindek­i genel eğilime de uygun biçimde, oldukça isabetli bir reform politikası olarak görülmekte­dir.

n Öngörülen sistemi yalınlaştı­rma ve etkili biçimde adalete erişimi mümkün kılma yönündeki somut hedeflerin yargıya olan güveni tesise de esaslı bir katkı sağlayacağ­ını ifade edebiliriz. Bu anlayışın idari yargılama usulü açısından da öngörülmüş olmasını, oldukça isabetli bir hedef olarak kaydedebil­iriz.

n Belgenin sulh temelli çözüm uygulamala­rını yargı adaleti sistemimiz­de geliştirme ve yaygınlaşt­ırma yönlü perspektif­i anlam kazanmakta­dır.

 ?? ?? “Türkiye halkları”
“Türkiye halkları”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye