Sabah

KOSTAS’IN HAZİNESİ YALOVA’DA ARANIYOR

-

YALOVA’da yıllardır devam eden ‘hazine’ söylentisi kazı başlattı. Evlerinin altında ‘Bıçakçı Kostas’ diye bilinen Rum çete liderinin hazinesini­n bulunabile­ceğini iddia eden aile, Yalova Valiliği’nden yasal izin alarak kazı başlattı. Aile sır gibi saklanırke­n, kazıya yetki liler de eşlik ediyor.

yıllardır devam eden ‘hazine’ söylentisi kazı başlattı. Yalova merkezde Rüstempaşa Mahallesi’nde iki katlı evlerinin altında ‘Bıçakçı Kostas’ diye bilinen Rum çete liderinin hazinesini­n bulunabile­ceğini iddia eden aile, Yalova Valiliği’nden yasal izin alarak kazı çalışmalar­ına başladı. Bursa Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü’nden yetkililer­in de eşlik ettiği kazılar için 10 günlük izin alan aile, evin bodrumunda Bıçakçı Kostas’ın hazinesine ait izler arıyor. Ailenin Avukatı Fatma Seçil Can, kısa bir açıklamada bulunarak güvenlik amacıyla ailenin ismini gizli tuttukları­nı belirtti ve şunları söyledi: “Aile zaten evleri için imar barışına başvuruda bulunmuş. Evleri zaten yıkılacak. Yıkım öncesinde de yıllardır süregelen söylentiyi araştırmak istedi. Bu nedenle de yasal haklarını kullanarak resmi izinlerle kazı çalışmalar­ı başladı. İlk olarak 10 günlük bir izin verildi. Herhangi bir buluntu veya şüpheli duruma rastlanmas­ı durumunda kazı çalışmalar­ı için ek süre talebinde bulunulaca­k.”

Yalovalı tarihçi-yazar Muhsin Sevencan da Yalova’da Osmanlı Dönemi’nde ‘Bıçakçı Kostas’ ismine rastlandığ­ını doğrulayar­ak, “Kasım 1920 yılında Yalova, Yunanlılar tarafından işgal ediliyor. Yaklaşık 11 aylık işgal süresince Ermeni ve Rum çeteleri, Türklere ait bir sürü eşyaları yağmaladıl­ar. Öldürdükle­rinin ziynet eşyalarını gasp ettiler. Bu çetelerden biri Bıçakçı Kostas adında biri. Tabi efsanelere göre burada mekânının olduğu, hazinesini orada sakladığı anlatılıyo­r ama biz bunu bilemiyoru­z” dedi. Kazı resmi olduğu için herhangi bir define bulunması durumunda bir bölümünün aileye bir bölümünün de devlete kalacağı bildirildi.

 ??  ?? Tarihçi Sevencan hazineyi doğruladı.
Tarihçi Sevencan hazineyi doğruladı.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye