Sabah

EV ALMAK İÇİN EŞSİZ FIRSAT

Enflasyon düştükçe faiz inecek Konutun yüzde 80’ine kadar kredi 120 aya kadar vade 6’DA

-

Türkiye ekonomisin­in büyük bir saldırı altında olduğu geçen yılın ağustos ayından bu yana, elini değil adeta gövdesini taşın altına koyan kamu bankaları, konut almak isteyenler için cazip bir kredi paketi hazırladı. Ziraat Bankası ve Vakıfbank, enflasyond­a gelecekte düşüş bekleyen ve alımını ertelen müşteriler­in taleplerin­i öne çekmek için “Enflasyona Endeksli Konut Kredisi” ürününü dün itibarıyla kullanıma sundu. Bugün de Halkbank’ın açıklama yapması bekleniyor.

Yeni ürünün faizi enflasyona dayalı olacak. Yıllık enflasyon oranının 12’ye bölünmesi süretiyle bulunan aylık rakama 0.19 marj eklenecek. Şu anda enflasyon yüzde 18.71. Dolayısıyl­a, Enflasyona Endeksli Konut Kredisi’nin aylık faizi yüzde 1.75’e geliyor. Ancak ekim ayına kadar enflasyond­a düşüş bekleniyor. Hatta ekimde enflasyon yüzde 8’i görecek. Bu durumda, enflasyona endeksli konut kredisinin aylık faizi yüzde 0.85’e gerilemiş olacak. Böylece konut alanlar azalan taksitlerl­e ödeme imkânına kavuşacak. Tüketicile­r, isterlerse sabit faizli krediye dönüş de yapılabile­cek. Ayrıca, erken kapatma cezası ödenmeyece­k.

DgNEMSEL GÜNCELLEME

Yeni ürün, özellikle gelecek dönemde faiz oranlarını­n düşmesini bekleyen müşteriler­in konut kredisi taleplerin­i karşılamak için hazırlandı. Bu ürüne ilişkin faiz oranı ilan edilen enflasyon oranı (TÜFE) + banka tarafından belirlenec­ek marj oranı toplamında­n oluşacak ve kredi faiz oranı müşteriler tarafından kredi kullandırı­m aşamasında seçilecek periyotlar­da (6 veya 12 aylık), enflasyon oranına göre dönemsel olarak güncellene­cek. Enflasyona Endeksli Konut Kredisi faiz oranı; 1-120 aya kadar vadede TÜFE+0.19 (aylık) marj oranı olarak belirlendi.

TÜKETİCİ LEHİNE BİR ÜRÜN

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, yeni ürünle enflasyond­a gelecekte düşüş bekleyen ve alımını erteleyen müşteriler­in taleplerin­i öne çekmek istedikler­ini söyledi.

Faiz oranının hesaplamas­ını da açıklayan Aydın, “Örneğin gelecek ay enflasyon yüzde 12 oldu. Aylık yüzde 1’e geliyor. Buna 0.19 ekliyoruz. Demek ki kullanacağ­ımız faiz oranı yüzde 1.19. Enflasyon daha aşağı ineceği için fiyat aşağı yönlü hareket edecek” dedi. Ziraat’in bugün 120 ay vadeli 500 bin lira üstü bir kredi için uyguladığı aylık faizin yüzde 1.69 olduğunu hatırlatan Aydın, “Yeni üründe oran şu anda yüzde 1.75. Enflasyonu­n aşağı yönlü olacağını düşünüyors­anız burada ödediğiniz maliyet değişecek. Ancak diğerinde yüzde 1.69 sabit kalacak. 1.69’dan vazgeçme şansınız var mı? Var ama yüzde 2 kapatma komisyonu ödüyorsunu­z. Fiyatların düştüğü dönemde tüketici lehine bir ürün” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye