Sabah

17 YILLIK İTİBAR SAVAŞINI KAZANDI

Kamu Denetçiliğ­i Kurumu (KDK), “irtica” gerekçesiy­le 2002’de TSK’dan atılan Jandarma Yüzbaşı Bülent Demir’in haklarının iadesi için İçişleri Bakanlığı’na tavsiyede bulunma kararı aldı

- (ditör: Orhan TURAN - Tasarım: Uğur KIRIMLI Nazif KARAMAN

KOMANDO Yüzbaşı Bü lent Demir, 28 Şubat’ta ki fişlemeyle “İrticacı” diye TSK’dan atıldı. Demir, Kamu Denetçili ği Kurumu’na başvurdu. 17 yıl sonra karar çıktı: Göreve dönmeli. Hakla rı iade edilmeli.

002 yılında alkol kullanmadı­ğı, namaz kıldığı ve eşinin başörtülü olduğu gerekçesiy­le ‘irticadan şüpheli subay’ statüsüne alınıp dönemin Başbakanı Bülent Ecevit ve Cumhurbaşk­anı Ahmet Necdet Sezer imzalı üçlü kararname ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilen Jandarma Komando Yüzbaşı Bülent Demir hakkında Kamu Denetçiliğ­i Kurumu (KDK)’ndan müjde gibi bir karar çıktı. KDK, İçişleri Bakanlığı’na Bülent Demir’in göreve dönmesi ve haklarının iadesi için tavsiyede bulunmayı kararlaştı­rdı.

BÇG FİŞLEDİ, İHRAÇ EDİLDİ

Olay şöyle gelişti: Bülent Demir, Türk silahlı Kuvvetleri’nde Jandarma Komando Yüzbaşı olarak görev yapıyordu. 28 Şubat döneminde Batı Çalışma Grubu (BÇG) tarafından içki içmediği, namaz kıldığı, eşinin başörtülü ve İmam Hatip Mezunu olduğu sebepleriy­le fişlendi. ‘İrticadan şüpheli subay’ statüsüne alınan Demir, 2002’de dönemin Başbakanı Bülent Ecevit ve Cumhurbaşk­anı Ahmet Necdet Sezer imzalı üçlü kararname ile TSK’dan ihraç edildi.

KDK’NA BAŞVURDU

Bu arada 35 yaşında tekrar üniversite sınavına giren Demir, İstanbul Üniversite­si Hukuk Fakültesi’ni kazandı ve bu üniversite­yi başarıyla bitirip avukat oldu. Hak arama mücadelesi­ni sürdüren Bülent Demir, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) Kararlarıy­la ordudan ihraç edilen askerlerin haklarının iade edilmesi ardından Kamu Denetçiliğ­i Kurumu’na (Ombudsmanl­ık) başvurdu. KDK, Genelkurma­y Başkanlığı’ndan Bülent Demir ile ilgili tüm belgeleri sicil ve istihbarat raporların­ı istedi. KDK bünyesinde­ki uzman ve yargıçları­n incelemesi tam 6 ay sürdü. Kısa bir süre önce de kurumdan Bülent Demir’in göreve dönmesi ve haklarının iadesi kararı çıktı.

İŞTE O KARAR METNİ

Kararda söyle denildi: “Kurumumuzc­a yapılan değerlendi­rme neticesind­e; sosyal hukuk devleti, kişi hak ve hürriyetle­ri ve hakkaniyet ilkeleri gereğince; hakkında ayırma işlemi uygulanmas­ını gerektirec­ek başkaca bir disiplin cezası bulunmadığ­ı anlaşılan başvuran hakkında düzenlenen sakıncalı/şüpheli personel kanaat raporunda şüpheli-irtica kategorisi­nde takip edildiği, eki kanaat raporların­da da başvuran ve eşinin dini inançları, yine eşinin kılık kıyafetind­en dolayı başvuran hakkındaki kanaat belirtiler­ek ayırma işlemi uygulandığ­ı tespit edilmiş olup, mağduriyet­inin tespit edilmesine ve giderilmes­ine yönelik olarak, haklarının iade edilmesine ve göreve iadesine karar verilmesi yönünde İçişleri Bakanlığın­a tavsiyede bulunulmas­ının uygun olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştı­r.”

 ??  ??
 ??  ?? NAMAZ KILDIĞI İÇİN İHRAÇ EDİLMİŞTİ Bülent Demir
NAMAZ KILDIĞI İÇİN İHRAÇ EDİLMİŞTİ Bülent Demir
 ?? ÖZEL İSTİHBARAT ?? ozel.istihbarat@sabah.com.tr
ÖZEL İSTİHBARAT ozel.istihbarat@sabah.com.tr
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye