Sabah

Mursi’nin katili DARBECİ SİSİ

Mısır’ın demokratik yollarla seçilen ilk cumhurbaşk­anı Muhammed Mursi mahkemede şehit oldu. Darbeciler­in devirdiği Mursi, demokrasi mücadelesi ile milyonları­n takdirini kazanmıştı

-

DARBEYLE görevinden uzaklaştır­ılan, Mısır’ın demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşk­anı Muhammed Mursi, mahkeme salonunda şehit düştü. Sisi’nin 2013’te darbeyle yönetime el koymasın dan sonra, Mursi tek kişilik hücrelerde tam bir izolasyona tabi tutulmuştu.

Mısır’ın demokrasi simgesi Muhammed Mursi hayatını kaybetti. Ülkenin demokratik yollarla seçilen ilk cumhurbaşk­anı olan Mursi, dün mahkeme salonunda yaşamını yitirdi. En büyük oğlu Ahmed babasının ölümünü doğruladı. Basına sızan haberlere göre 67 yaşındaki Mursi ilk önce mahkeme salonunda bayıldı. Ardından ise fenalaşara­k yaşamını yitirdi.

20 DAKİKA KONUŞTU

Haberlerde Mursi’nin fenalaşmad­an önce 20 dakika boyunca hararetli bir şekilde kendini savunduğu kaydedildi. Konuşması devam ederken de bayıldı, Sonrasında ise yaşamını yitirdi.

Arap Baharı ile 30 yıl süren Hüsnü Mübarek dönemi sona ermişti. Mübarek’in ardından yapılan ve aynı zamanda ülke tarihinin ilk demokratik seçimi olan yarışı Müslüman Kardeşleri­n lideri olan Muhammed Mursi kazanmıştı. 30 Haziran 2012’de cumhurbaşk­anı seçilen Mursi, Temmuz 2013 tarihinde ise Abdülfetta­h Sisi liderliğin­deki cuntacılar­ın kanlı bir darbesi devrildi.

UYDURMA SUdLAMALAR

Darbenin ardından Müslüman Kardeşler ülkede yasaklandı. Seçimi kazanmasın­ın ardından 4 yıllık cumhurbaşk­anlığı görev sürecinin daha birinci yılını tamamlayam­adan darbe ile devrilen Mursi, 2013 yılından bu yana tutuklu bulunuyord­u. Hakkındaki birçok uydurulan suçlama ile yargılanan Mursi, yaşamını yitirdiği duruşmada 2012’deki cumhurbaşk­anlığı seçimleri sırasında Hamas adına “casusluk” yapmakla suçlanıyor­du. Mursi, “yabancı terör örgütleriy­le komplo kurmak” suçlamasın­dan da Mayıs 2015’te ömür boyu hapis cezasına çarptırılm­ıştı.

 ??  ??
 ??  ?? 67 yaşında ki Muhammed Mursi, yaklaşık 5 yıldır tek kişilik hücrede tutulu yordu. Geçen yıl Mursi’nin tutul duğu hapishane deki koşulların yetersiz olduğu ve bu kötü şart ların Mursi’nin erken ölümüne neden olabilece ği belirtilmi­şti.
67 yaşında ki Muhammed Mursi, yaklaşık 5 yıldır tek kişilik hücrede tutulu yordu. Geçen yıl Mursi’nin tutul duğu hapishane deki koşulların yetersiz olduğu ve bu kötü şart ların Mursi’nin erken ölümüne neden olabilece ği belirtilmi­şti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye