Sabah

TROYA MÜZESİ, ‘AVRUPA YILIN MÜZESİ’ ADAYI OLDU

Danakkale’Geki 7roya Müzesi $YruSa Müze )oruPu’nca ¶ $YruSa Yılın Müzesi’ öGülüne aGay JösWerilGi

-

Çanakkale’de 5 bin yıllık geçmişe sahip Troya Antik Kenti girişinde bulunan Troya Müzesi, Avrupa Müze Forumu’nca (EMF) her sene kamusal kalitesi yüksek olarak değerlendi­rilen müzelere verilen Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nün (EMYA) 2020 yılı adayı oldu.

Merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırların­da yer alan Troya Müzesi, 3 bin metrekarel­ik sergi salonları dâhil 12 bin 750 metrekare kapalı alandan oluşuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca düzenlenen yarışmayla belirlenen proje kapsamında yapımına 2014’te başlanan, 10 Ekim 2018’den itibaren ziyaretçi kabul eden müzenin resmi açılışı, 18 Mart’ta Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleşt­irildi.

Avrupa Konseyi desteğinde faaliyet gösteren EMF tarafından her sene kamusal kalitesi yüksek olarak değerlendi­rilen müzelere verilen EMYA 2020 yılı adaylığına, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğün­ün bağlı

birimi Troya Müzesi için başvurulma­sı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğün­ce uygun görüldü. “Çanakkale, Troya Müzesi” adına 10 Mayıs’ta ödül adaylığı için gerekli işlemler yapılarak, başvuru gerçekleşt­irildi.

‘ÖDÜLÜ HAK EDİYORUZ’

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, barındırdı­ğı nitelikler­le dünya arkeoloji tarihi açısından da önemli yere sahip müzenin ziyaretçi sayısının her geçen gün arttığını dile getirdi. Dokuz, “Müzemizin gerçekten Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nü almaya layık olduğu kanaatinde­yiz. Bu amaçla da girişimler­imizi yaptık. Bu, Avrupa Konseyi himayesind­e EMF tarafından her yıl verilen en uzun soluklu ve Avrupa’nın en prestijli müzecilik ödülü” dedi. Troya’nın uluslarara­sı anlamda önemli bir marka olduğuna işaret eden Dokuz, ödüle layık görülmesiy­le müzenin, hem ulusal hem de uluslarara­sı anlamda ülke turizmine ivme kazandırac­ağını, olumlu katkı sunacağını kaydetti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye