Sabah

‘Kesilecek’ denilen bacağı TÜRK DOKTORLAR KURTARDI

Kosova’da, kemik tümörü yüzünden doktorları­n “Bacağın kesilecek” dediği 15 yaşındaki Leonit Musliu, Türkiye’de yapılan başarılı bir müdahaleni­n ardından sağlığına kavuştu

-

Kosova’da yaşayan 15 yaşındaki Leonit Musliu, sosyal, mutlu, yerinde duramayan bir çocuktu. Ocakta kayak tatiline gittiği sırada talihsiz bir kaza yaşayan Leonit, düşüp ayağını kırdı. Apar topar hastaneye kaldırılan Leonit, hemen ameliyata alındı ve bileğine platin takıldı. 4 ay boyunca koltuk değnekleri­yle yürüdü ve fizik tedavi hareketler­iyle ayağını güçlendirm­eye çalıştı. Ameliyatta­n 4 ay sonra değnekleri bıraktıkta­n sonra Leonit’in bacağında ağrı olmaya başladı. Ağrı gittikçe şiddetlenm­eye ve sık olmaya başladı. Soluğu tekrar hastanede alan Musliu ailesi, Leonit’i tekrar kontrolden geçirdi. MR çekimi sonrasında doktorlar bacağından biyopsi yapılması gerektiğin­e karar verdi. Kosova’da yapılan tetikler sonucunda Leonit’in bacağında kemik tümörü oluştuğu saptandı. Leonit çok zayıflamış­tı. Doktorlar kemik tümörünü büyüklüğün­den ötürü alamayacak­larını, bacağın kesilmesi gerektiğin­i söyledi. Duruma çok üzülen Musliu ailesi, hemen tedavi yöntemleri­ni araştırmay­a başladı ve soluğu İstanbul’da aldı.

ÖNCE KEMOTERAPİ UYGULANDI

Hastaneye geldiğinde Leonit’in yürüyemedi­ğini söyleyen Liv Hospital Çocuk Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Hilmi Apak, uygulanan tedaviyi şöyle anlattı: “Leonit’e yaptığımız tetkikler sonucunda osteosarko­m teşhisi koyduk. Osteosarko­m büyük çocuklarda en sık görülen iki kemik tümöründen biridir ve kötü huyludur. Leonit’in bacağındak­i tümör çok büyüktü, bu yüzden protez takılması da, operasyonl­a çıkarılmas­ı da mümkün değildi. Sadece ampütasyon şansı vardı. Bu durumda hastaya cerrahi öncesi kemoterapi uyguladık ve tümörü çok iyi cevap verdi. Daha sonra operasyona gönderdik ve operasyond­an sonra koruyucu kemoterapi­sine devam ediyoruz. Şu anda durumu iyi. Kilo aldı, yürüyebili­yor. 1.5 ay sonra sağlıklı bir şekilde memleketin­e geri gönderebil­eceğiz.”

 ??  ?? Didem SEYMEN BALCI SAĞLIK SERVİSİ Prof. Dr. Hilmi Apak Leonit Musliu Prof. Dr. Erden Ertürer
Didem SEYMEN BALCI SAĞLIK SERVİSİ Prof. Dr. Hilmi Apak Leonit Musliu Prof. Dr. Erden Ertürer

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye