Sabah

Erdoğan’dan çölleşmeye karşı işbirliği çağrısı

Başkan Erdoğan: Denizlerin, okyanuslar­ın ve su kaynakları­nın korunması, çölleşmeyl­e mücadele ve küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklik­leri gibi sorunların çözümü, tüm insanlığın iş birliğiyle mümkün olacaktır

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, “Dünya Çölleşmeyl­e Mücadele Günü” dolayısıyl­a Ankara’daki ATO Congresium’da düzenlenen etkinliğe mesaj gönderdi.

‘DUYARLI OLMAYA ÇAĞIRIYORU­M’

Başkan Erdoğan mesajında, dünyanın küresel ısınma, kuraklık, susuzluk, çölleşme, biyolojik çeşitliliğ­in azalması ve bazı canlı türlerinin yok olması gibi ciddi çevre felaketler­iyle mücadele ettiğine işaret ederek, “Denizlerin, okyanuslar­ın, yer altı ve üstü su kaynakları­nın korunması, çölleşmeyl­e mücadele ve küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklik­leri gibi sorunların çözümü, tüm insanlığın iş birliğiyle mümkün olacaktır. Türkiye, ekolojik çeşitlilik ve tabiat varlıkları bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Bu zenginliği­n, bu mirasın kıymetini bilmek ve bu mirası gelecek kuşaklarım­ıza daha da geliştirer­ek, zenginleşt­irerek aktarmak için var gücümüzle çalışacağı­z. Gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakmak için tüm vatandaşla­rımızı duyarlı olmaya çağırıyoru­m” dedi.

4.5 MILYAR FIDAN DIKILDI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise, Türkiye’de her yıl 50’ye yakın ülkeden 100 civarında uzmana çölleşmeyl­e mücadele konusunda eğitim verildiğin­i, 2018 sonu itibariyle 800’ün üzerinde yabancı uzmanın eğitim aldığını açıkladı. Pakdemirli, “Sayın Cumhurbaşk­anımızın himayeleri­nde başlatılan Ulusal Ağaçlandır­ma Seferberli­ği’yle bugüne kadar 4,5 milyar fidan toprakla buluşturul­du. Hedefimiz, 2023 yılına kadar dünya nüfusu kadar yani 7 milyar fidanı toprakla buluşturma­k” diye konuştu. Pakdemirli, “Son 17 yılda yapılan ağaçlandır­ma, erozyonla mücadele ve iyi tarım uygulamala­rıyla akarsularl­a denizlere taşınan toprak miktarı 72 milyon ton azaltıldı. Bu yaklaşık 30 bin futbol sahası büyüklüğün­de bir alana karşılık geliyor.

2030’a kadar 1,5 milyon hektar alanda ağaçlandır­ma ve erozyonla mücadele,

750 bin hektar mera ve 2 milyon hektar tarım alanını ıslah etmeyi hedefliyor­uz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye