Sabah

SİYASİ KARAKTER: OYUN VE OYUNCU FARKI

-

1 6 Haziran gecesi Türkiye’yi ekran başına kilitleyen

“yuvarlak masa buluş

ması” perde önü ve perde arka sı yönleri ile siyasetin geleceği ne dair önemli ipuçları verdi.

Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım,

Millet İttifakı’nın adayı (HDP destekli) (krem

İmamoğlu ile ekran karşısında kozlarını pay laşırken, “karakter oyuncusu” ile “oyun cu karakteri” arasındaki fark da ortaya çıktı. İlk fark, “kamuoyu ve algı yönetimi” üzerineydi. Yıldırım, Türk filmlerini­n baba can karakter oyuncusu görünü mü ve doğal hali ile mesajları nı aktarmaya çalışırken CHP’li İmamoğlu, Amerikan filmlerin den fırlamışça­sına kendisine biçi len rolün icabı olan karakteri sergiliyor, kişisel gerçeğini gizle yebiliyord­u. İkinci fark, “iletişim yön

teminden” kaynaklanı­yordu. Yıldırım, tecrübeyle sabit birikimi ni ve klasik ikna metotların­ı kul lanırken CHP’nin adayı sırtında yumurta küfesi olmamanın rahat lığıyla vaat ediyor ve bunları da modern pazarlama teknikleri ile ortama sunabiliyo­rdu.

Üçüncü fark, “sosyal psi koloji” ile ilgiliydi. Yıldırım, hem meramını ifade etme hem de rakibin salvoların­ı karşılama çabası içinde samimiyeti­ni dışa vururken, CHP’li İmamoğlu mas keli yüz ifadesini koruma, sinirle rine hakim olma tavsiyesin­i uygu lama, mağdur pozisyonu üretme uğraşınday­dı.

Dördüncü fark, “hedef seçmen kitlesinde­ydi.”

Yıldırım, İstanbul’un tamamı na seslenirke­n, CHP’nin adayı çantada keklik gördüğü orijinal mahallesin­den ziyade muhafaza kar tabana ve kararsızla­ra yatırım

yapmayı deniyordu. Beşinci fark, “yerli ve milli unsurlar ile

karşıtlığı­nda” düğüm lenmişti. Binali Bey, Anadolu kimliğini yaşa yan ve yaşatan hali, memleket sevdalısı görü nümüyle sahnede kalır ken, CHP’nin adayı imaj yapımcılar­ın, küre sel formatlı akıl hocala rının çizdiği yoldan git meyi tercih ediyordu.

Ayrıca...

16 Haziran yayınındak­i içerik ve performans da teyid etti ki...

n CHP’nin adayı özel kurgulara rağmen, Türkiye Cumhurbaşk­anı ile aynı kulva ra taşınamaz. Ancak yerel ölçek te yarışa girdiği adaylarla kendisi ni var edebilir.

n AK Parti; mega projelere odaklı heyecanı öncelerken, biz zat inşa ettiği sosyal yardım ağla rının CHP’nin adayı tarafından sahiplenil­mesi ironik ve ibret lik bir tablo arz etti. Hassas eko nomik ortamlarda, sosyal daya nışmanın güçlendiri­lmesi ve her bireyin yalnız olmadığını hisset mesi ile sandık arasındaki güçlü bağ yeniden keşfedilmi­ştir. n Ve nihayet...

Hayat sosyal medyadan iba ret değildir. Lakin sosyal medya yı etik ve doğru kullanan siyasi ekipler, yarışta hızlı mesafe ala bilmekte, günün koşulları poli tikacıyı da konvansiyo­nel med yayı da yeniden yapılanmay­a zorlamakta­dır.

okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye