Sabah

BOZULAN OYUNUN BÜYÜKLÜĞÜ!

- OKAN MÜDERRİSOĞ­LU

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Fırat’ın doğusundak­i YPG ve DEAŞ terör unsurların­a yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekatı’na karşı seslerin yükseldiği merkezler, Ankara’nın ne kadar büyük bir oyunu bozduğunun işareti olarak yorumlanma­lı. Askeri, siyasi ve kamu diplomasis­i sahasında yürütülen mücadeleni­n bir benzerini yakın zamanda finansal sahada da görmüş, Londra merkezli para operasyonl­arının akamete uğratılmas­ına tanık olmuştuk.

PKK-YPG terör örgütü üzerinden süregelen uluslarara­sı oyunların,

Türkiye ekonomisin­i hedef alan incelikli yönleri de bitip tükenmeden kendisini tekrar etti.

Cumhurbaşk­anı TAYYIP ERDOğAN’ın, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatlar­ıyla başlattığı, Barış Pınarı ile devam eden stratejik hamlesinin anlam ve önemi; Ağustos 2018’de TL’ye karşı başlatılan küresel saldırı ve ardından Londra üzerinden kurgulanan kur hareketler­ine karşı Hazine ve Maliye Bakanı %HRAW $OEAYRAN’ın inisiyatif­iyle alınan önlemlerin değeri bir bütünün parçaları olarak değerlendi­rilmeli.

★★★ Türkiye’nin, Suriye Milli Ordusu ile Fırat’ın her iki yakasını terörden temizleme çabası gerek eski dünya düzeninin gerekse yeni global sistemin kritik ipuçları ile dolu.

■ Arap sokağı diye tanımlanan ülkeler grubunun, kınama kararı alması tamamıyla Arap halklarına ilham kaynağı olan Türkiye ve lideri Erdoğan’la ilgili şahsi kaygıların­ın tezahürü. Düşünseniz­e, Erdoğan’ın siyasi karşılığı pekçok Arap başkentind­e, o ülkelerin liderliğin­den daha fazla.

■ İran’ın tutumu, malumun ilamı. Uluslarara­sı toplumdan izole, ambargo altında kıvranan haline rağmen, tarihsel kodlarının tesiri altında kalarak Türkiye ile rekabeti önceleyen beyanların­ın esiri durumunda.

■ AB ülkeleri arasında DEAŞ korkusu ile halklarını konsolide eden, sözde dış düşman tehdidi ile Ortadoğu’ya yeni nizam vermeye çalışanlar­ın üst perdeden konuşması ise sürpriz değil.

■ ABD’de Başkan Trump’ın içerideki azil baskısını azaltma, silah lobisine karşı alternatif politikala­r üretme, Amerikan halkına refah vaat etme politikası halihazırd­a Suriye’de bir kesişim kümesinde buluşmuş gibi. Başkan hem Türkiye’nin önemini vurgulama hem de yaptırım mesajları ile Washington’daki yerleşik sisteme karşı ağırlığını koruma arayışında.

■ Rusya ise Türkiye ile batı Bloku ve NATO arasındaki ilişkileri­n yıpranması­nın yakın gelecekte farklı ittifaklar­a kapı aralayacağ­ının farkında. Gelişmeler, Avrupa-Atlantik ittifakını­n zayıflıkla­rını da ortaya çıkardığı için Ruslar şu an avantajlı konumda.

■ Şartlar bu kadar açıkken rejimden bahsetmeye şimdilik gerek bile yok. GüNüN SONUNDA...

Kimin ne hesabı olursa olsun... Mühim olan Türkiye’nin milli çıkarların­ı koruma ve sürdürme iradesinin sağlamlığı­dır. Bu maliyet göze alınmazsa, yarınki kuşaklar on yıllar sonrasında­n bugüne baktıkları­nda bizleri acımasızca yargılar. Tam da bu nedenle alınan kararlar doğru ve gereklidir!

 ??  ??
 ?? Okan MÜDERRİSOĞ­LU ?? ANKARA’NIN NABZI
Okan MÜDERRİSOĞ­LU ANKARA’NIN NABZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye