Sabah

ABD yaptırımla­rını önceden haber mi aldılar?

- G.Fark Y.Fark . G.Fark Y.Fark . . . G.Fark Y.Fark . G.Fark Y.Fark . . . G.Fark Y.Fark . G.Fark Y.Fark . . . dilek.JunJor#sabaK.com.tr

Barış Pınarı Harekâtı başladığın­dan bu yana “ekonominiz­i mahvederim, hepinizi bitiririm, öldürürüm” falan diyen ABD Başkanı Donald Trump, kendi memleketin­dekilerin gazını aldı ve seçim yatırımını yaptı. Ama

Hadi ABD’dekileri geçtim... Bizdekiler­e ne demeli" Dün baktım suratla rı asık, moralle ri Iena bozuk... Belli ki, ABD’den daha sert yaptırım gelece ğini, memleketin zor SON NOKTA durumda kalacağını, ekonominin tepetaklak olacağını umuyorlard­ı. Beklentile­ri gerçekleşm­eyince kara lar giydiler.

Fakat geçmişten bu yana şahidim. ‘Ülke batsın yeter ki hükümet düşsün’ diyenlerin umudu hiç bitmez. İlla yeni bir hikâyeye kendilerin­i kaptırırla­r. Şimdi de Temsilcile­r Meclisi’ne bel bağladılar. Gerçi bunlardan ne bekliyoruz ki... 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında neyseler bugün de aynılar. ABD’ye bakışları da kendi ülkelerine bakışları da gram değişmemiş!

Yazık...

★★★

Bu girizgahta­n sonra asıl meseleye geleyim.

Biliyorsun­uz, ABD Başkanı Donald Trump yaptırımla­rı pazartesi gecesi saat 23:00 civarında açıkladı. Yani bizim piyasalar kapalıyken... Ne hikmetse (!) borsa da dolar da pazartesi günü kıpkırmızı­ydı. Borsa endeksi yüzde 5 düştü, bankacılık endeksi yüzde 8 civarında değer kaybetti.

Merak edip pazartesi günü Borsa İstanbul’da alım-satım yapan aracı kurumların kim olduğuna baktım. Karşıma ilginç bir tablo çıktı.

Bakın hele tesadüfe... Borsada pazartesi günü net satıcı olan ilk üç kurumun ikisi ABD’li... Biri Citi, diğeri Merrill Lynch...

İlk 5 aracı kurum üzerinden yapılan satışın toplamı 820 milyon TL. İlk sırada Citi var. Citi üzerinden 262.6 mil yon TL’lik net satış olmuş. İkinci sırada ise Credit Suisse bulunuyor. Onların yaptığı satış miktarı 180.5 milyon TL. Üçüncü en yüksek satışı yapan ise Merrill Lynch. Satış mik tarı 141.4 milyon TL.

Sizce de tuhaf değil mi? Kulağınıza su kaçırmak istemem. Ancak Trump’ın yaptırım açıkla ması daha olmadan hatta saatler önce ABD’li aracı kurumlar üzerin den borsadaki kaçış normal mi!

 ??  ?? ne bizdeki müstemleke­ciler durumdan hoşnut ne de ABD’nin için deki Türkiye düş manları...
ne bizdeki müstemleke­ciler durumdan hoşnut ne de ABD’nin için deki Türkiye düş manları...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye