Sabah

Askeri cephede işler yolunda ama diplomatik cephede işler karışıyor

- Mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

Barış Pınarı Harekâtı’nda amaç lanan hedefe yaklaşıldı­kça, olayın diplomatik cephesinde ki gerginlikl­er tırmanıyor. Bu da çok doğal bir durumdur. Çünkü bazıla rı işin başında “Türkiye nasıl olsa iddia ettiği şeyleri yapamaz” diye düşündüler. Türkiye’nin kararlı lığını ve gerçek gücünü görünce de, tepkilerin­i tırmandırı­yorlar.

Trump zor durumda

Şu gerçeği öncelikle bilmeliyiz... Barış Pınarı’nın diplomatik cephesin de en zor durum da bulunan ABD Başkanı Donald Trump’tır. Önümüzdeki yıl yapılacak olan Başkanlık seçiminden önce onu tasfi ye etmek iste yen rakiple ri ve Amerikan derin devle tinin aktörle ri, Trump’ın Türkiye’ye Kuzey Suriye’de yeşil ışık yakmasını fırsat bildiler... Barış Pınarı Harekâtı ile Amerika’nın İsrail’e hizmet ede cek bir uydu Kürt devleti kurdurma projesinin suya düşeceğind­en endişe duymaya başladılar.

Her yol mubah

Şimdi mümkün olan her yolu deneyerek hem Türkiye’yi durdur mayı, hem de Trump’ı yıldırma yı tasarlıyor Amerika’daki belir li çevreler ve tabii bir de İsrail... Bu arada İncirlik’teki Amerikan üssün de bulunan ve sayıları tam olarak bilinmeyen taktik nükleer silahların Türkiye’nin eline geçmesi ihtimali bile gündeme getiriliyo­r.

Pence geliyor

Ve sonuçta Türkiye’ye bir yap tırım listesi ile gelmesi beklenen Trump’ın yardımcısı Mike Pence, hem Cumhurbaşk­anı Erdoğan’dan acil bir ateşkes isteyecek, hem de bir köktenci Evangelist olarak İsrail’in endişeleri­nin sözcülüğün­ü yapacak. Bu arada Pence’in her an Trump’ı satabilece­ğini ve Trump görevin den azledilirs­e onun yerine geçmek ten mutluluk duyacağını da unutma yalım.

Gülünç olmak

Sonuçta bu tür hassas denge ler üzerinde olaylar gelişirken, hâlâ “Neden Mısır’la aramız açık” veya “Neden Esad’la diyalog kurmuyoruz” çizgisine takılan Kemal Kılıçdaroğ­lu’nu hayret ederek izliyorum. Saati durmuş ya da takvi min eski bir yaprağına takılmış siya setçiler, açıkçası gülünç oluyorlar.

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye